.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 08:41:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 2,5 TDI AEL] Problem z klimą
PostNapisane: 02.sie.2008 22:34:13 
Użytkownik

Nie znalazłem postów,które odzwierciedlają mój problem,dlatego nowy temat.
Dwa miesiące temu kupiłem wymarzoną C4 a6.Wszystko dziłało jak książka pisze.No i przyszedł czas na urlop,a wraz z nim problem z klimatronikiem.Gdy tylko przekroczyłem granice Chorwacji,klima była niezbędna(na termometrze 40 stopni),no i po ok.3 godzinach jazdy klima odmówiła posłuszeństwa.Udawało mi się ją włączyć tylko rano,gdy temperatura wynosiła jakieś 20 stopni,pracowała jednak tylko 30 sekund...i na cały dzień z głowy.Następnego dnia to samo,aż do powrotu do Polski.Tu się troche polepszyło,tzn.gdy nie ma upału chodzi,a w okolicach 30 stopni znów zonk.Zwariować można :506:
Gdy chodzi,mam wrażenie,że kompresor jest zbyt głośny,a po wyłączeniu niemiłosiernie śmierdzi z nawiewów,
Jeśli ktoś miał podobny problem,prosze o wskazówki.Jak narazie usłyszałem od "fachowca",który robił przegląd klimy przed urlopem,że winien jes pewnie jakiś czujnik :/ ,ale jaki????? :banghead:

Tematy nazywamy zgodnie z regulaminem...

Poprawiłem

Heveliusz

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2008 05:59:01 
Użytkownik

Usuń syf między chłodnicą klimy a wody i problem pewnie zniknie. Czujnikiem sobie na razie głowy nie zawracaj.
Co do zapachu to na skraplaczu pewnie masz pleśń i grzyba. W kanałach zapewne też. Czyszczenie klimy co rok to podstawa jeśli nie chcesz się gronkowca nabawić. Oczywiście wymiana filtra przeciwpyłkowego również obowiązkowa.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2008 09:33:58 
Użytkownik

Auto: 80 b3 2.0 16v q
co do czujnika to bym tak nie odpuszczal u mnie klima raz chodzila raz nie a potem przestala wogole i nie dzialala jakis miesiac az zaczolem cos tam dlubac przy aycie i przy okazji czujnik dostal odemnie pare razy kluczem nasadowym i zaczol dzialac spowrotem cos po prostu nie laczylo w nim teraz dziala jak nalezy a tez myslalem ze pompa padla albo chlodziwo ucieklo a tu taki drobiazg ,czujnik jest w prawym dolnym rogu chlodnicy klimy u mnie nie wiem jak u ciebie odchodza od niego 2 kabelki ,puknij go kilka razy moze pomoze ,jak nie to od sprawdzenia cisnienia w klimie

Ostatnio edytowano 03.sie.2008 22:10:48 przez mariuszj0808, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2008 10:07:07 
Użytkownik

Auto: A6 C6 4.2 BAT
Panowie albo może taki szybki test.

Jak będziesz jechał samochodem i nagle Ci się rozłączy klima to stań na poboczu, otwórz mache i dotknij gołą ręką chłodnicy klimy. Jeśli nie jesteś w stanie położyć ręki na chłodnicy klimy to znaczy że chłodziwo jest zbyt gorące i aby sprężarka nie uległa zniszczeniu czujnik temperatury chłodziwa wyłącza sprężarkę . Czyli wszystko działa poprawnie poza wiatrakami które prawidłowo nie chłodzą chłodnicy. Nie wiem jak w 2.5 TDI ale w moim 2.7T mam dwa wiatraki które wieją na chłodnice klimy ( nie liczę wiskozy ). Bardzo często jest tak że któryś z wiatraków nie działa prawidłowo.

Jeśli to nie pomoże to może faktycznie posprawdzaj kostki na klimie oraz na sprężarce.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2008 14:26:22 
Użytkownik

Dziękuje za wskazówki. :peace: Posprawdzam wszystko i dam znać czy poskutkowało.
Pozdrawiam Klubowiczów

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2008 14:46:52 
Użytkownik

W C4 '94 miałem podobny objaw. Okazało się że na płytce z jakimiś calakami (chyba) był rozłączony jakiś lut. Płytka ta znajduje się z przodu po lewej stronie patrząc z kabiny i trzeba zdjąć płytę od spodu aby się do niej dostać. Tak miałem wC4. W razie czegoś to może być jakiś trop. Pozdrawiam.

Hobbystycznie Tecnam 2006T, Cessna 150/152, Wilga, Piper.

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2008 15:08:56 
Użytkownik

Co masz na myśli?Komore silnika,czy pod konsolą?No i jaka płyta?

Strefa czasowa: UTC + 1