.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 10:48:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: RNS-E sygnał gps
PostNapisane: 09.sie.2008 13:19:55 
Użytkownik

witam, mam navigacje typu RNS-E (z duzym wyswietlaczem) w audi A4 z 2004r i mam pewien problem z sygnałem gps to znaczy wyczytałem już ze często zamaka antena gps... a objawia sie to kreceniem mapy i skakaniem szczałki z pozycją oraz czasami błędnymi wskazaniami pozycji-tak wyczytałem i też tak sie u mnie dzieje lecz od czasu do czasu jest wszystko ok:( (nie wiem od czego to zalezy)

zainwestowałem w klucze dzieki którym wyjąłem navi i poodpinałem wszystkie wtyczki antenowe... navi zachowywała sie bez zmian, dzis miałem okazje po załaczeniu navi ze działała poprawnie wiec znowu wyjąłem kable z anten (antena gps, radio i jeszcze jedna było ich 3) i navi pokazywała poprawnie to znaczy bez zmian....

Moje pytanie jest czy nawigacja RNS-E ma wbudowaną swoją antene wewnętrzną czy coś bo dziwne jest ze działała po rozłaczeniu wszystkich anten..!

prosze o pomoc :?:

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2008 16:16:34 
Klubowicz

Co to jest szczałka? Takie urządzenie do szczania?? :P :):

RNS nie ma żadnej anteny wbudowanej - IMHO masz coś uszkodzone w samym urządzeniu. VAG wypluwa jakiś błąd?

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2008 18:36:36 
Użytkownik

To jest obaw związany z sygnałem prędkości. Jak Navi nie dostaje sygnału prędkości (dostaje błędny, zwykle 255km/h potem 0 i tak w kółko), to wariuje kręcąc się i skacząc.
Jak odepniesz wtyczki, a chwilowo wszystko było OK to navi podaje pozycję domyślną przeliczając prędkość auta oraz różnice w prędkości kół (stąd np. zmiana kąta patrzenia na mapę podczas skrętu). To jest na wypadek, gdyby navi chwilowo zgubiła sygnał (np. w tunelu) oraz pozawala navigacji wolniej odświeżać pozycję i tylko korygować sygnał prędkości pobierany z auta.

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2008 18:57:13 
Klubowicz

Heveliusz napisał(a):
To jest obaw związany z sygnałem prędkości. Jak Navi nie dostaje sygnału prędkości (dostaje błędny, zwykle 255km/h potem 0 i tak w kółko), to wariuje kręcąc się i skacząc.
Jak odepniesz wtyczki, a chwilowo wszystko było OK to navi podaje pozycję domyślną przeliczając prędkość auta oraz różnice w prędkości kół (stąd np. zmiana kąta patrzenia na mapę podczas skrętu). To jest na wypadek, gdyby navi chwilowo zgubiła sygnał (np. w tunelu) oraz pozawala navigacji wolniej odświeżać pozycję i tylko korygować sygnał prędkości pobierany z auta.

Skoro tak, to nie odepniesz sygnały prędkości bo on w A4 jest po CANie dostarczany. Ja u siebie mam odpięty ten sygnał i nigdy czegoś podobnego nie widziałem...

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2008 20:29:13 
Użytkownik

mam prolem VAG nie umi sie połaczyć z nawigacją w zaden sposób :(((((

szczałka to punk który okresla daną pozycje panie na mapie panie :)) (nie wiem jak po fachowemu sie to zwie)

z tyłu mam 3wtyczki: 2anteny z radia 2navi
oraz 3kostki z tym ze jedna jest zasilająca druga sterowanie z kiery i jeszcze jedna...(czarna, zółta, niebieska podajże)

proszę o jakies wskazowki w związku z podłączeniem VAG-a oraz ustalenia przyczyny błędnego działania navi...

........................Z góry dziękuje

(ps, a jak mozliwe jest ze navi jak dziś mi działała chwilowo poprawnie i postanowiłem wypiąć antene gps -próba i dalej pokazywała poprawny sygnał oraz pozycję (przejechałem tak pareset metrów) ale po wyłączeniu i wączeniu znów sie mapa kreci.....:((

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2008 20:36:01 
Klubowicz

Nie szczałka a strzałka!

A co do komunikacji z VAGiem - musi być wersja VAG-COMa minimum 4.xx
Sprawdź ile satelit Ci widzi Navi jak zaczyna wariować...

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2008 21:04:22 
Użytkownik

zazwyczaj wariuje cały czas, od czasu do czasu jest poprawnie ale to moze raz na 3dni.... jak wariuje widzi od 5-nawet do 8-satelit.... po odpięciu anteny 0-satelit

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2008 22:34:48 
Klubowicz

To już chyba tylko z VAGiem można powalczyć i zobaczyć jaką prędkość widzi Navi... lub w trybie testowym próbować znaleźć jakąś prawidłowość (nie pamiętam jak się tam wchodziło do tego ukrytego menu a nie chce mi się szukać).

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2008 12:20:57 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Heveliusz napisał(a):

Skoro tak, to nie odepniesz sygnały prędkości bo on w A4 jest po CANie dostarczany. Ja u siebie mam odpięty ten sygnał i nigdy czegoś podobnego nie widziałem...

Nie wiem dokładnie jak to działa, ale to są moje obserwacje po długiej walce z tym urządzeniem. Gdyby Navi nie dostawała sygnału prędkości u Ciebie w aucie, to miałbyś skokowe podawanie pozycji, a nie płynną jazdę, bo Navi nie odświeża non stop. Sprawdź to sobie w trybie serwisowym...

W tryb serwisowy wchodzimy:
-Włączamy urządzenie
-Klikamy raz przycisk "NAVI" (tak, żeby mapa była widoczna)
-Przytrzymujemy lewy góny przycisk (koło joysticka) przez jakieś 10 sek
-Przytrzymujemy prawy górny przycisk, aż navi wejdzie w tryb serwisowy.

Tam w GPS Signal możemy odczytać ilosć satelit, prędkość pojazdu (jak stoi to musi być 0, a jeśli skacze, to albo uszkodzony sygnał prędkości, albo źle zakodowana navi).
Podaj jeszcze ciąg cyfr z pozycji "codierung"...

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2008 12:33:17 
Klubowicz

Hev - z moich obserwacji wynika, że strzałka skacze tylko przez jakieś 5-10km po totalnym wyzerowaniu Navi (czyli odpięciu na bardzo długo od auta). Wtedy też pierwsze kilometry "kalibruje się" a później odświeża się już dobrze... na podstawie samego GPS oczywiście. Z podłączonym sygnałem prędkości Navi miała może ciut szybszy refresh, ale jego brak (sygału) nie przeszkadza w normalnej eksploatacji Navi (oczywiście pomijam jazdę np. przez tunel). Po dłuższym zastanowieniu się myślę, że kolega może mieć jakiś problem z komunikacją CAN - bo jak raz dostaje sygnał prędkości, za chwilę już nie, później znowu to i strzałka skacze jak najęta... To oczywiście dywagacje, ale kolega nie raczył ruszyć się i podjechać gdzieś na VAGa...

Czy Navi jest fabryczna czy może dołożona?

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2008 13:09:44 
Użytkownik

byłem na VAG-u raz nie mogł sie gosc połaczyć, drugi inny szpec nie znał sie na tym to znaczy nie orientował sie wogóle jak w nawi powinno wyglądac z parapetrami itp. wiec teraz walcze na wsłasna reke laptop program i powoli powoli mysle ze bardziej nie zepsuje :)

kazda rada mile widziana..

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2008 14:56:01 
Klubowicz

Dalej nie odpowiedziałeś na pytanie - ostatni wers mojej wypowiedzi. Czy Navi włącza Ci się jak przekręcisz kluczyk w stacyjce? Czy pokazują się komunikaty Navi na FIS?

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2008 17:43:28 
Użytkownik

navi jest montowana fabrycznie ( niedawno nabyłem auto ale dowiedziałem sie z serwisu ze w 2006r auto miało włam i navi serwis wkładał nową... ale chyba poprzedni własciciel nie miał problemów gdyz 2lata jednak z nią jezdził -albo ją nie uzywał)

po łączeniu zapłonu ukazuje sie:
- po krótkim postoju wskakuje mapa a po dłuższym np. nocy wyswietla sie wybór trasy:

http://img147.imageshack.us/my.php?image=dscn1046db7.jpg

na liczniku równiez pokazuje mi sie kąpąs (jesli załączony w opcji navi) ale on jak mapa nie działa to kreci sie w kółko jak działa to pokazuje ulice itp... lub jak wyznacze trase.

dziś weszłem w tryb serwisowy i porobiłem zdjęcia jak wyglądają ustawienia w nim, z tym ze dziś po włączeniu navi działała poprawnie... wiec prędkość wyswietlała sie zgodnie z predkoscią pokazująca na liczniku... dziwnie bo już kilka dni nie działała a dziś jak weszłem w tryb serwisowy to po przejechaniu sie zeby skontrolowac szybkośc działała poprawnie....

oto adresy z zdjęciami trybu serwisowego: (zdjęcia robione na postoju)

http://img182.imageshack.us/my.php?image=dscn1050uo6.jpg
http://img293.imageshack.us/my.php?image=dscn1051ws0.jpg
http://img366.imageshack.us/my.php?image=dscn1052os1.jpg
http://img293.imageshack.us/my.php?image=dscn1053mq9.jpg
http://img521.imageshack.us/my.php?image=dscn1054qb2.jpg

....navi znów zaczeła wariować (zazwyczaj wariuje raz na długi czas działa poprawnie), wiec sprawdziłem ze prędkość jest dobra -pokazuje tyle ile jest jej stan faktyczny.. najbardziej mnie dziwi to ze jak działa to działa tak długo az wyłącze auto -po załączeniu znowu lipa :( Ps. ile ma być V w sensor signal -gyro voltage bo teraz sie wyswietla 0.926 V :?:

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2008 12:17:47 
Użytkownik

CZy nikt nie jest w stanie mi pomóc....? :/

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2008 15:31:19 
Użytkownik

Nadal nie znamy kodowania navi. Czy były w niej jakieś błędy po podpięciu VAG ?
Możesz też spróbować zrobić reset navi - przy włączonym urządzeniu trzymamy razem naciśnięte Radio i Setup aż nastąpi reset.

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2008 17:35:55 
Użytkownik

nie wiem czy z tym kodowaniem o to chodzi: http://img145.imageshack.us/my.php?image=dscn1099iq5.jpg (jesli nie to prosze o wskazówki)

próbowałem sie połączyć dziś kolejny raz VAG-iem wersia 740... i nihu** nie mam pomysłów ZAŁAMKA! za tydzień na wczasy wyruszam a tu poraszka totalna....:( :(

(najdziwniejsze jest to ze jak działa raz na 3dni to nawet po wyciągnieciu wtyczki z anteny gps też działa, wskazuje poprawny sygnał -nie rozumie tego totalnie)

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2008 19:11:12 
Klubowicz

No, z wyrażaniem się po Polsku to u Ciebie wielki problem :/

Wtyczka od anteny GPS znajduje się przy wiatraczku - o tej wtyczce mówisz?

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2008 19:19:34 
Użytkownik

tak o tej wtyczce mowa... zakupiłem nawet nowa antenke w nawiservice i też bez rezultatów :(

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2008 20:19:55 
Klubowicz

Poczekaj aż zacznie wariować i sprawdź wtedy na Navi odczytaną prędkość.
Jak będzie poprawna to chyba tylko NaviService Ci pomoże...

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2008 11:38:51 
Użytkownik

jak wariuje to prędkość jest dobra....

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1