GrzesB napisał(a):
Heveliusz napisał(a):
To jest obaw związany z sygnałem prędkości. Jak Navi nie dostaje sygnału prędkości (dostaje błędny, zwykle 255km/h potem 0 i tak w kółko), to wariuje kręcąc się i skacząc.
Jak odepniesz wtyczki, a chwilowo wszystko było OK to navi podaje pozycję domyślną przeliczając prędkość auta oraz różnice w prędkości kół (stąd np. zmiana kąta patrzenia na mapę podczas skrętu). To jest na wypadek, gdyby navi chwilowo zgubiła sygnał (np. w tunelu) oraz pozawala navigacji wolniej odświeżać pozycję i tylko korygować sygnał prędkości pobierany z auta.
Skoro tak, to nie odepniesz sygnały prędkości bo on w A4 jest po CANie dostarczany. Ja u siebie mam odpięty ten sygnał i nigdy czegoś podobnego nie widziałem...
Nie wiem dokładnie jak to działa, ale to są moje obserwacje po długiej walce z tym urządzeniem. Gdyby Navi nie dostawała sygnału prędkości u Ciebie w aucie, to miałbyś skokowe podawanie pozycji, a nie płynną jazdę, bo Navi nie odświeża non stop. Sprawdź to sobie w trybie serwisowym...
W tryb serwisowy wchodzimy:
-Włączamy urządzenie
-Klikamy raz przycisk "NAVI" (tak, żeby mapa była widoczna)
-Przytrzymujemy lewy góny przycisk (koło joysticka) przez jakieś 10 sek
-Przytrzymujemy prawy górny przycisk, aż navi wejdzie w tryb serwisowy.
Tam w GPS Signal możemy odczytać ilosć satelit, prędkość pojazdu (jak stoi to musi być 0, a jeśli skacze, to albo uszkodzony sygnał prędkości, albo źle zakodowana navi).
Podaj jeszcze ciąg cyfr z pozycji "codierung"...