.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 20:29:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a6 c5] Zalany po oberwaniu chmury
PostNapisane: 17.sie.2008 22:32:23 
Użytkownik

W piątek przeszła jakaś masakra na którą trafiłem akurat w trakcie jazdy. Wracając do domu tak padało, że jadąc 15km/h nic nie widziałem. Przejeżdżajęc przez kilka zalanych ulic okazało sie że tak jak by z nawiewy na nogi z prawej strony (czyli od pasażera z przodu i z tyłu) zaczeła lecieć woda i przy skręcanie w lewo słychać było takie przelewnie sie wody. Odgłos był taki jak jakiś wodospad.
W miare możliwości wysuszałem wnętrze. Dzisiaj zaparkowałem (przez przypadek zresztą) w ten sposób, że lewa strona była na krawężniku i z samochodu wyleciało, z pod silnika chba z 7 litrów wody.

Wiem że pod nogami pasażera jest komputer tiptronica nic sie nie powinno stać od takiego zalania? Puki co wszystko działa ok i od momentyu kiedy stanąłem na ty,krawężniku już nie słychać tego przlewania sie wody i nie dostaje sie już chba do środka.

Czekać spokojnie aż sie samo wyschnie czy rozbieraż i szuszyć?

Tak myślałem żeby zostawić pootwierane auto w jakiś cieplejszy słoneczny dzień który mam nadzieje, że wkrótce nadejdzie i poczekać aż wszystko odparuje.

PORADŹCIE :!: :!: :!:

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2008 09:33:10 
Użytkownik

ja tez tak ostatnio mialem ze jak wjechalem w duza kaluze to mialem wode pod dywanikiem pasarzera w a6 c5

wyciagnij dywaniki i wystaw do slonca i tak przez kilka dni

tyle ze w 2 autach seicento 900 + a6 1.9TDi :)

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2008 15:45:49 
Użytkownik

Tzn dywaniki a nie podłoge?

Tak właśnie zresztą zrobiłem ale dzisiaj byłem w trasie i cały czas jeszcze leci mi przez nawiew na nogi woda.

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2008 21:28:11 
Klubowicz

Zaparkuj na noc auto na dachu to ścieknie :peace:
A na serio - susz wszystko co się tylko da! Z tym nie ma zabawy! Pod podłogą kierowcy masz np. sterownik centralnego i szybek - niby jest szczelny, ale ja bym nie ryzykował ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2008 22:01:05 
Użytkownik

GrzesB napisał(a):
Zaparkuj na noc auto na dachu to ścieknie :peace:

He he he... :D :D :D :D :peace: :peace: :peace: :peace: :diabel: :diabel: :diabel:

GrzesB napisał(a):
A na serio - susz wszystko co się tylko da! Z tym nie ma zabawy! Pod podłogą kierowcy masz np. sterownik centralnego i szybek - niby jest szczelny, ale ja bym nie ryzykował ;-)

Dzisiaj dopiero jak wróciłem z warszawy (...bo jak dojechałem to znowu wylewałem wode) to przestało mi sie wlewać przez nawiew. Jutro jak będzie słonko to zostawie auto u rodziców na podwórku pootwierane żeby odparowało - jak dam rade to przekręce na dach ;) ale 1,7 tony chyba ciężko będzie...

Szwagrowi do pasata z 2002 roku w tą ulewe na postoju wleciało (chyba) przez nawiewy do środka jeszwzcze więcej wody niż min po dryfowaniu po zalanym Łowiczu.

Tytuł:
PostNapisane: 20.sie.2008 11:43:29 
Użytkownik

Wczoraj na ponad 3 godziny zostawiłe pootwierany samochu ustawiony w taki sposób żeby słońce świeciło na zalaną podłoge.
Z przodu ładnie wyschło a z tyłu jest jeszcze troche wilgotna podłoga.

Tytuł:
PostNapisane: 21.sie.2008 08:42:02 
Użytkownik

To ja też dołączę swoje 3 grosze w tej sprawie ;)
Auto to rodzinny passat '06 i rodzice w weekend wybrali się na małą wyprawę po polsce. Po powrocie szok - dywanik taki mokry że cokolwiek położone na nim od razu zamakało.

Wydarłem wykładzinę, wygłuszenie, gumy a ma podłodze stało jeszcze prawie 2cm wody :/

Szukałem przyczyn ponad dzień:
- przytkany odpływ klimy
- jak dla mniej wada monstrukcyjna podszybia - woda podczas ostrej u8lewy nie jest w stanie wylać się odpływem z podszybia i leje się do wlodu dmuchawy (coś z tym zrobiłem ;) )
- wadliwie wklejona szyba po wymianie (w ASO...) - to był największy problem.

Jak narazie walczę jeszcze i szukam innych źródełek... - myślę że tak łatwo się nie skończy. Jeszcze pospawam nadkole bo jest popękane.

Dodam że - po rozebraniu "nóg pasażera" jestem w 99% pewny że to nie mogło wyschnąć samoczynnie - trzeba pomóc temu jednak - jest tam wygłuszenie filcowe które było baaaaaardzo ciężkie od wody, a dodatkowo jest przykryte gumą i gąbką.

Pozdr!

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2008 12:35:13 
Użytkownik

Wczoraj zrobiłem 200 km w deszczu i znowu to samo - woda wlewa sie tak jak by z nawiewu na nogi pasażera.

Stamlej mógł byś mi tak dokładniej wytłumaczyć jak Ty sie tym zająłeś :?:

Udało Ci sie wyeliminowaqć ten problem :?:

Pozdr :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2008 19:49:03 
Użytkownik

co prawda ja jeżdżę a6 c4, ale co do suszenia to zasada jest jedna: należy po pierwsze usunąć przyczynę (np. zatkany odpływ klimy), a następnie dokładnie osuszyć wnętrze. ja po zalaniu mi auta (zbita szyba + ulewa) po prostu poświęciłem trochę czasu na rozebranie środka auta. w moim przypadku był to demontaż: foteli przednich, kanapy tylnej i przede wszystkim wykładziny podłogi. ona jest na grubej gąbce, która chłonie wodę i przy konkretnym zalaniu nie sposób, aby to samo wyschło. miałem to szczęście, że byłem akurat w ośrodku wypoczynkowym na wakacjach i trafiło się kilka ciepłych, słonecznych dni. oczywiście auto stało cały czas z otwartym wszystkimi drzwiami, a wykładziny były na maksa podniesione do góry - podparte przez butelki po piwie :)

wszystko wyschło jak należy dopiero po kilku dniach takich zabiegów. po wszystkim jeszcze długo jeździłem non-stop z klimą, żeby ewentualnie wyciągnąć resztę wilgoci. efekt jest ok - wszystko suche, działa i nie śmierdzi.

naprawdę polecam rzetelne przyłożenie się do pracy. wilgoć powoduje przykry zapach, który później ciężko usunąć z auta.

Tytuł:
PostNapisane: 23.wrz.2008 20:04:23 
Użytkownik

Wszystko w temacie:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight=

Ja narazie przeczyściłem tylko podszybie bo problew występował tylko podczas deszczu.

Strefa czasowa: UTC + 1