.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 11:18:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4] słabo grzeje nagrzewnica
PostNapisane: 26.lut.2009 15:41:37 
Użytkownik

Auto: A4 B5 1.6
witam wszystkich! mam audi c4 92r bez klimy, problem mam juz znany chodzi o nagrzewnice, słabo grzeje.
kilka postow na temat wymiany znalazłem ale...
mam jednak pytanie z czego jest wykonana ta nagrzewnica, czy to jest miedz, aluminium czy moze jeszcze jakies inne stopy metali.
pytam ,bo wymienic mozna zawsze ale zanim to zrobie to chce sprobowac ja przeplukac chemicznie i tu sie zaczyna problem.
wyczytałem ze jesli jest z alu. to nie mozna stosowac octu i srodkow na bazie sodu bo zachdzi jakas reakcja i moze dojsc do rzszczelnienia.
czy ktos ma jakies doswiadczenia z czyszczeniem nagrzewnic lub wie czym to płukac i z czego sa zrobione te nagrzewnice w C4?

dodam tylko ze termostat, zapowietrzenie, i inne czujniki sprawdzone,a płukanie wodą nic nie dało.

prosił bym o jakies podpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2009 17:46:35 
Użytkownik

Czyszczenie nagrzewnicy WOGÓLE mija się z celem. Kiedy już wymienisz i będziesz sobie smażyć placki przy kratkach nawiewów, rozbież starą (nagrzewnicę, bo Twoja "stara" już dawno będzie rozebrana :) i obejżyj - zrozumiesz dlaczego to piszę. Twierdzę że nie da się wypłukać starej nagrzewnicy na tyle aby jej wrócić 100% sprawności !!!

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2009 18:07:14 
Użytkownik

dzieki za zaiteresowanie i jakas rade, ale jesli dało by sie przywrocic przynajmniej 80% sprawnosci to zaryzykuje , bo idzie wiosna i raczej duzych mrozow juz nie bedzie, a szczerze powiem ze nie mam az tyle czasu i checi zeby teraz sie tym zajać,a auto potrzebne na co dzień.
widze jednak ze kolega wtajemniczony w przecinanie to pewnie wie z czego to jest zrobione ?? :) czy to miedz czy alu. tak ogolnie?
dodam tylko ze chetnie ciachne te moja stara nagrzewnice tak z ciekawosci,ale dopiero kolo jesieni jak wymienie na nowa :-)

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2009 20:41:18 
Klubowicz

Daj sobie spokój, nowa nagrzewnica kosztuje 50 zł, wymiana to 2 h roboty... Czyszczenie trupa jest bez sensu.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 26.lut.2009 23:08:50 
Użytkownik

wordeck napisał(a):
Daj sobie spokój, nowa nagrzewnica kosztuje 50 zł, wymiana to 2 h roboty... Czyszczenie trupa jest bez sensu.

Pozdrawiam

2h? nastepnym razem jak bede mial do wymiany to zapraszam

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2009 08:23:07 
Użytkownik

wow 2 godz. to jest expres, przetrzepałem całe forum i najkrótszy czas jaki znalazłem to min 3godz. i to pisali goscie zaprawieni w boju(kilka wymian za soba) a ja laik to pewnie min te 5godz. ale to juz nie istotne.
widze ze chyba jednak nie otrzymam odpowiedzi na moje pytanie, wiec przyjdzie mi zaryzykowac, a jest czym.
kupilem rozne ustrojstwa(kwaski cytr.odkamieniacze,octy itd) i jutro tym wszystkim zaleje ta nieszczesna nagrzewnice i zobacze co sie stanie :)
mozliwosci sa 2 albo nic to nie da i tak przyjdzie poczekac na wymiane, lub tez nagrzewnica tak bardzo sie przeczysci ze az sie rozszczelni co znacznie przyspieszy wymiane :( o czym poinformuje :))

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2009 10:54:19 
Użytkownik

Kolego nie jest problemem materiał z jakiego to jest wykonane - czyli aluminium (oczywiście istnieje możliwość rozszczelnienia), problemem są "świderki" umieszczone wewnątrz rurek nagrzewnicy. Wykonane one są z plastiku, który w tym wieku kruszy się zatykając światło rurek. Po płukaniu może być gorzej niż przed. Dodam tylmko że płukanie na samochodzie (bez demontażu) prawdopodobnie NIC nie da.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2009 14:09:43 
Klubowicz

2 h jest jak najbardziej realne, nawet robiłem to dwa tygodnie temu :), na 5 stopniowym mrozie... Więc się da.... Kwestia to zrobić to tak, żeby rozbierać tylko to co potrzeba, a nie pół samochodu :)
Co do płukania, to jeszcze raz - robota bez sensu, przy okazji możesz załatwić sobie chłodnicę i termostat - pozorna oszczędność kosztuje zwykle bardzo dużo... Ale rób jak chcesz - Twoje auto w końcu...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2009 16:03:23 
Użytkownik

witam ponownie!
wielkie dzieki kolegom za wszystkie sugestie i pomoc :-)
oczywiscie nie zamierzam płukac całego układu, tylko samą nagrzewnice(poprostu zaleje ja chemikaliami i zostawie na jakis xx? czas a pozniej przepłuke z weza i tyle) ,a co z tego bedzie to napisze. :D
jeszcze prosba do kolegi "wordeck" gdyby zechciał napisac po krotce czego nie demontowac niepotrzebnie :) z pewnością pomoze to mi i wielu innym zadowolonym posiadaczom C4 ,a mysle ze wielu zacheci do szybkiej(2h) wymiany :D

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2009 16:17:35 
Użytkownik

Płukanie czynnikami żrącymi odradzam bo może się to skończyć rozszczelnieniem a w efekcie wyciekiem płynu do wnętrza. Dopiero wtedy robi się dużo pracy i nerwów. Ja w którejś C4 tak miałem tyle że u mnie pękła sama z siebie... pomijając fakt wymiany nagrzewnicy który zajął mi pół dnia, trzeba było pozbyć się płynu z wewnątrz bo sam nie za bardzo chce sobie parować jak woda i tu się naprawdę schody zaczynają bo żeby to zrobić dobrze trzeba wywalić fotele, porozkręcać przód, zerwać wykładzinęna której jest strasznie gruba gąbka i to wszystko powycierać i wycisnąć a to już 2 dni roboty.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2009 16:50:17 
Klubowicz

alustar napisał(a):
witam ponownie!
wielkie dzieki kolegom za wszystkie sugestie i pomoc :-)
oczywiscie nie zamierzam płukac całego układu, tylko samą nagrzewnice(poprostu zaleje ja chemikaliami i zostawie na jakis xx? czas a pozniej przepłuke z weza i tyle) ,a co z tego bedzie to napisze. :D
jeszcze prosba do kolegi "wordeck" gdyby zechciał napisac po krotce czego nie demontowac niepotrzebnie :) z pewnością pomoze to mi i wielu innym zadowolonym posiadaczom C4 ,a mysle ze wielu zacheci do szybkiej(2h) wymiany :D

Np. wentylatora, linek, deski, foteli i konsoli (chociaż jeśli nie znasz na pamięć układu części pod nią, to lepiej to zrób)... Wystarczy odkręcić panel z pokrętłami, odczepić linki, zdjąć schowek i półkę (inaczej nie odczepisz przewodów powietrznych) - 15 min. Pod maską - odkręcasz wycieraczki, filtr pyłkowy i przewody wodne, pasek trzymający i wypinasz wtyczki... Wychodzi jak masełko... kolejne 15 min. Później pół godzinki na rozkręcenie właściwych wkrętów, wyjęcie starej nagrzewnicy i wstawienie nowej... No i na koniec zamontowanie wszystkiego w samochodzie. Żeby nie odpowietrzać układu kolejną godzinę, podłączamy jeden wąż, a w drugi wlewamy płyn, aż zacznie wylatywać z nagrzewnicy - wtedy trzeba założyć przewód i dokręcić zaciski. Spoko, pierwszy raz wymiana zajęła mi pół dnia... Ale to tylko kwestia wprawy i motywacji :)

Pozdrawiam

P.S. Kolego, nie zamierzam Cię przekonywać, ani niczego udowadniać... Ale błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli :). Dla jednego klucz i śrubokręt to coś tak obcego jak wycieczka na Księżyc, dla innych są częścią dłoni :diabel:

EDIT:
Z tego co zrozumiałem, Twój problem jest taki, że Ci nagrzewnica słabo grzeje... Może zacznij od sprawdzenia, czy przewody są prawidłowo podłączone? Płyn powinien być tłoczony do tego, na dole nagrzewnicy i wracać tym wyżej - jak będzie odwrotnie to nie ma szans, żeby dobrze grzało :)
Kolejna kwestia - chemia i szczelność - pęknięcie nagrzewnicy przy gorącym silniku to nic przyjemnego - pełno pary w aucie i kilka litrów płynu na podłodze :) Aluminium niestety jest delikatne... Ale rób jak chcesz...

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2009 17:19:44 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
wordeck napisał(a):
Płyn powinien być tłoczony do tego, na dole nagrzewnicy i wracać tym wyżej - jak będzie odwrotnie to nie ma szans, żeby dobrze grzało :)

Aby na pewno? Przecież temperatura ma to do siebie, że ciepła idzie do góry, a zimna na dół. Wniosek z tego taki, że doprowadzenie gorącej wody z silnika (z głowicy) powinno iść do górnego króćca, dolnym zimny ma powracać do silnika (w okolice termostatu).

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2009 17:29:52 
Użytkownik

rodzynek napisał(a):
wordeck napisał(a):
Płyn powinien być tłoczony do tego, na dole nagrzewnicy i wracać tym wyżej - jak będzie odwrotnie to nie ma szans, żeby dobrze grzało :)

Aby na pewno? Przecież temperatura ma to do siebie, że ciepła idzie do góry, a zimna na dół. Wniosek z tego taki, że doprowadzenie gorącej wody z silnika (z głowicy) powinno iść do górnego króćca, dolnym zimny ma powracać do silnika (w okolice termostatu).

Na pewno.... na nagrzewnicy są nawet strzałeczki z kierunkiem przepływu.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2009 17:36:34 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
Flasher napisał(a):
rodzynek napisał(a):
wordeck napisał(a):

Na pewno.... na nagrzewnicy są nawet strzałeczki z kierunkiem przepływu.

Ok, mogę się z tym zgodzić o tyle, że w środku płyn z górnego króćca w efekcie idzie na dół nagrzewnicy :D

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2009 17:54:56 
Klubowicz

Sytuacja jest identyczna jak w przypadku parownika od LPG - podłącz sobie dopływ od góry to nie ujedziesz, bo Ci parownik zamarznie... Jeżeli ciepłe dochodzi od góry, to się tworzy korek parowy i przepływ ustaje zupełnie... Wszystko w temacie ;)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2009 18:51:28 
Użytkownik

alustar daj znac na koniec jaki miałeś czas :P

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2009 20:37:30 
Użytkownik

jak juz wspomnielem wymiana to dla mnie ostatecznosc, najpierw proba chemiczna :diabel: ,ale oczywiscie rozgladam sie po allegro za nowa nagrzewnica tak na wszelki wypadek gdyby czasem cos sie rozszczelniło :D a ztego co widze to tylko zamienniki od 29 do 70zł..
i zeby ktos nie myslal ze robie to z oszczednosci bo nie o to chodzi, poprostu nie mam czasu i checi sie za to zabrac :(
jak ostatnio zmienialem tarcze sprzegła to tez sobie myslalem ,a jak koledzy robia to w 4 h to ja w 6h sobie poradze... skonczylo sie na prawie 10h (dodam ze wszystko sam tylko podnosniki itd) expres to moze nie był ,ale płynne ruszanie z miejsca:) bezcenne :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.mar.2009 10:20:01 
Klubowicz

No i jakie efekty płukanki?

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 13.mar.2009 20:48:01 
Użytkownik

witam wszystkich po dluższej przerwie :) i chcialem podzielic sie swoimi spostrzeżeniami.
tak wiec po przygotowaniu miksturki z octu i 2 kwaskow cytrymowych ,wlalem to do samej tylko nagrzewnicy na jakies 2godz. po czym nastapiło płukanie.
waż ogrodowy podłaczony w kierunku odwrotnym niz obieg i odkrecony na full przez jakies okolo 3min. pozniej zmiana i płukanie w kierunku zgodnym z ruchem płynu okolo 2 min, i na koniez znowu pod prąd jakies 2 min.
nastepnie przedmuchanie w celu pozbycia sie kranówki z nagrzewnicy.
nastepnie załozyłem dolny waz od nagrzewnicy ,górny tylko lekko naciagniety w celu odpalenia silnika(nalezy pamietac o dolaniu płynu!) pozniej troche go podwazyłem zagietym wkretakiem i czekałem az cisnienie wypchnie całe powietrze,aha dodam ze do odpowietrzania podjechałem przednimi kołami na podjazd kanału tak ze przednie koła były jakies 30cm wyzej niz tylne, co znacznie poprawia i ułatwia odpowietrzenie.
efekt jest taki ze ogrzewanie przy 90C jest prawie gorace , a wczesniej było lekko ciepłe :) :)
nie wiem jak by było przy nowej nagrzewnicy , pewnie bym sie ugotował ,ale puki co to co mam wystarczy mi do jesieni, a nowa nagrzewnica juz jest kupiona i czeka w kartoniku na swoja kolej :)
na zakonczenie rzecz wazna, najbardziej bałem sie reakcji chemicznej z aluminium i roszczelnienia nagrzewnicy, co na moje szczescie sie nie stało i narazie odpukac jest dobrze :)
nie wiem czy komus sie przyda to co napisalem ,ale zawsze mozna poprobowac na swoj sposob.
Pozdro dla wszystkich mlosnikow OOOO i szerokosci, a temat chyba mozna zamknac. :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1