.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 13:49:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C6] MMI - przerywa radio, nie działa CD, telefon...
PostNapisane: 07.mar.2009 04:15:11 
Użytkownik

Witam,
dzisiaj wieczorkiem siadłem do auta, no i widzę - jak w temacie.... (dzwięk znika co 3-4 sekundy), tel nie działa, cd - włącza się i włącza i nic... sds - nie działa (na FIS - "button not active")
W VAGu (po gateway)- albo brak całkowicie błędów (!), albo brak komunikacji praktycznie ze wszystkim co związane z MMI (CD,tel, radio, mmi unit, itp...).
W VAGu np dla MMI control unit (7) - "too many communication errors" - rwie połączenie po kilku sekundach.
W VAGu (diagnstyka opto) - TEL:"optical and electrical error". Wszędzie indziej "optical error". No więc próbuję wejść do sterownika TELa (77) - martwy.

I teraz pytanie... : nie wiem, czy dobrze myślę, ale skoro w diagnostyce opto tel jest uszkodzony, a samego adresu 77 nie da się odczytać - to coś tam się stało. Czy może mi ktoś mądrzejszy powiedzieć gdzie jest ten francowaty moduł BT w A6 C6? Kiedyś widziałem coś takiego nad prawym tylnym nadkolem w bagażniku...
Miał ktoś taki przypadek? Może to co innego?

Dodam, że ostatnio NIC w aucie nie grzebałem, nie aktualizowałem softów. Z braku czasu oczywiście... :(

Ostatnio edytowano 07.mar.2009 08:56:53 przez mross, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2009 08:27:40 
Użytkownik

Poszukaj na forum AudiA6, o ile dobrze pamiętam to ktoś pisał, że moduł BT jest u góry pod nogami kierowcy i podobno da się wyjąć bez zbytniego rozbebeszania auta.

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2009 09:42:35 
Użytkownik

Tak to wygląda w A4 B6 (może coś pomoże):

Obrazek Obrazek Obrazek

Powyższe zdjęcia pokazują miejsce i sposób zamontowania modułu BT w sytuacji gdy znajdował się on w fabrycznym wyposażeniu auta.

Moduł znajduje się pod wykładziną podłogi w plastikowym pudełku(?)/obudowie(?), która znajduje się pod nogami pasażera siedzącego z przodu.

By wyjąć ten moduł trzeba wymontować przedni fotel pasażera (pamiętając o odłączeniu kabli fotela), zdemontować plastikową listwę progową. Odgiąć wykładzinę. Wiązka do tej puszki dochodzi tylko z jednej strony (od strony przodu auta) możliwe jest więc częściowe wyciągnięcie tej puszki (co widać na zdjęciach) bez konieczności ściagania całej wykładziny. W kilku miejscach tej puszki na całym jej obwodzie są zatrzaski mocujące pokrywę puszki. Trzeba je odpiąć by puszkę otworzyć.

Work made by Boberek

Moja A4 B6 2.5 V6 TDi Quattro BDH:
http://public.fotki.com/and777rew/
http://www.a4-klub.pl/smf/audi_a4_b6/b6 ... 376.0.html

quattrocat
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2009 11:28:45 
Użytkownik

Dzięki!
zaraz piję kawę, załatwiam opiekunkę dla dziecka i ruszam do garażu...
co za g... w tym Ingolstadt zrobili... :/

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2009 11:31:51 
Użytkownik

Uważaj przy wyjmowaniu fotela. Fotel jest ciężki, łatwo prowadnicami uszkodzić jakiś plastik we wnętrzu auta.

By odkręcić fotel (przynajmniej w A4 B6) potrzebny jest klucz "spline" (takie jakby słoneczko z wieloma promieniami) :)

quattrocat
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2009 17:39:56 
Użytkownik

Auto: A8, R8
a może padł akumlator ?

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2009 19:08:03 
Użytkownik

Akumulator jest oki.
odpadłem na śrubkach-gwiazdkach od fotela :/
no cóż... szkoda że nie ma metody na jakąś tam diagnostykę fabrycznego modułu BT kablem...
Najdziwniejsze jest to że w VC ecu #77 w diagnostyce "po can-gateway" jest OK. Nie mogę "tylko" wejść w moduł w samym jego adresie 77 . No i w diagnostyce opto też jest electrical i optical error.
Jutro jeszcze pomedytuje czy jest jakaś możliwość odczytu zawartości ecu tela jakimś innym kabelkiem. Tak dla sportu... :)
Pozdrawiam i życzę wszystkim dobrej nocy.
Ja idę kimać... odeśpię cały tydzień.

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2009 19:52:48 
Użytkownik

mross napisał(a):
Akumulator jest oki.
odpadłem na śrubkach-gwiazdkach od fotela :/

Od biedy można torx'ami próbować. Ale jest wtedy ryzyko uszkodzenia tych śrub.

quattrocat
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 07.mar.2009 23:39:57 
Użytkownik

Moduł BT w A6 C6 jest pod fotelem kierowcy, ale nie ruszaj go jedź do serwisu bo z tego co wiem jest akcja serwisowa na te moduły.

AUDI 80 2.0 - zapomniałem, że to tez było
< Jak mam dość Audi to biorę auto najmłodszego syna (Staś już ma prawie 4 lata).

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2009 21:45:47 
Użytkownik

Auto: A3 / A5 / S5 / RS5 / S8 / SQ5 / R8
Akcja serwisowa Władku dotyczy tylko aut gwarancyjnych - taką informację otrzymałem w ASO Częstochowa. Dotyczy to modułów wyprodukowanych w roku 2006 i 2007. Może kolega załapie się na taką akcję. Zawsze warto zapytać w ASO.
Jeśli nie, to polecam się - naprawiam takie moduły o ile nie są po zalaniu ;)

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2009 12:56:10 
Użytkownik

Akcja serwisowa nie dotyczy tylko aut gwarancyjnych. Sprawdziłem. Dotyczy samochodów z wadliwą serią modułów. U mnie akcja serwisowa dotyczy aktualizacji oprogramowania mojego modułu, a nie jego wymiany... niestety :/
Co do lokalizacji samego modułu - jest z przodu pod nogami kierowcy. Udało mi się go wyciągnąć bez demontażu siedzenia, spodu deski rozdzielczej, klapki otwierania maski, itp... był suchy ale wygląda na zdechnięty. Tak sobie zerkałem i widzę, że światłowód wejściowy mruga, a wyjściowy milczy.
Teraz albo nowy moduł, albo DKG... :)

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2009 20:18:20 
Użytkownik

Auto: A3 / A5 / S5 / RS5 / S8 / SQ5 / R8
mross napisał(a):
Akcja serwisowa nie dotyczy tylko aut gwarancyjnych. Sprawdziłem. Dotyczy samochodów z wadliwą serią modułów. U mnie akcja serwisowa dotyczy aktualizacji oprogramowania mojego modułu, a nie jego wymiany... niestety :/
Co do lokalizacji samego modułu - jest z przodu pod nogami kierowcy. Udało mi się go wyciągnąć bez demontażu siedzenia, spodu deski rozdzielczej, klapki otwierania maski, itp... był suchy ale wygląda na zdechnięty. Tak sobie zerkałem i widzę, że światłowód wejściowy mruga, a wyjściowy milczy.
Teraz albo nowy moduł, albo DKG... :)

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Jeśli serwisowałeś samochód w ASO, to powinieneś otrzymywać informacje o akcjach serwisowych. Ja bym się troszkę zdenerwował, że mnie nie powiadomili o jakiejś akcji serwisowej do mojej Audiczki :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2009 21:55:33 
Użytkownik

Czasami faktycznie producent traci trop posiadacza auta...
Tak czy inaczej... na razie zainwestowałem w 4 cm gwoździa, 1cm rurki o fi jakies 3mm i w kilka centymetrów taśmy klejącej. Ze wszystkiego zmontowałem mostek zapewniający bezbłęedne działanie pętli światłowodowej w mojej furze. Działa wszystko prócz telefonu (bt odpoczywa w piwnicy... w chwili wolnej albo go ożywię, albo usmażę... :> ).
.....Przewaga dzięki technice ...(oczywiście o tym gwoździu i rurce z kawałkiem taśmy mówię... :D )

Strefa czasowa: UTC + 1