Dynamika to rzecz wzgledna.
Dwa te same silniki np 2.5TDI wcale nie musza miec takich samych przyspieszen, dynamiki itp. Wszystko zalezy od ich historii, ile maja przebiegu, czy byl lany dobry olej czy wszystkie usterki usuwane byly tak jak powinny byc itp.
Nie mysl o tym, ktory zwinniejszy, ladniej pracujacy, tylko jak masz okazje to zasiadz za sterami takiej np C4 2.5TDI i sie przejedz.
Duzo zalezy tez od tego czym jezdziles wczesniej, bo jezeli miales mniej koni to zareczam ze sie zakochasz od razu. Jezeli miales wiecej koni to bedziesz skwapliwie porownywal. Punkt widzenia jest tutaj scisle powiazany z twoja przeszloscia motoryzacyjna oraz z konkretnym autem. Tak mi sie wydaje. Pamietaj, ze Audi to nie tylko silnik.
Jezeli chodzi o takie 2.5TDI AAT jak moje, czyli 115 kucy, to nawet przy jezdzie do 3000 obrotow, malo kto bedzie cie wyprzedzal. Ok, to nie sa auta do startow spod swiatel, ale jesli chcesz wlasnie takie auto to nie ten temat
Inna sprawa jest taka, ze nowsze diesle sa o wiele bardziej wysilone niz stare.
Dam przyklad podobny, ktory mi sie teraz zarysowal, chodz jest juz nieaktualny; pamietasz stare dobre magnetowidy, to porownaj sobie z nowszymi, ktore trzeba bylo kilka razy naprawiac, a stare wciaz dzialaly. Te nowe diesle juz nie wyciagna tyle km co te stare poczciwe.