.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 17.lip.2025 18:59:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 Avant] Woda za fotelem kierowcy i nie tylko
PostNapisane: 20.maja.2010 08:31:44 
Użytkownik

Pora deszczowa nastała i zaczęły się problemy. Po raz drugi mam dokładnie taką samą sytuację w aucie. Ostatnio było to jakieś pół roku temu, auto nie postawiłem do garażu i w nocy była silna ulewa, deszcz mocno zacinał, auto stało lekko przechylone i miałem bajorko za fotelem kierowcy, pod nogami kierowcy też było mokro ale nie aż tak. Wyjąłem wówczas fotel, podniosłem tapicerkę, ładnie wszystko wysuszyłem i do tej pory miałem spokój. Wczoraj natomiast sytuacja się powtórzyła, tyle że tym razem nie kojarzę jakiejś silnej ulewy, oczywiście cały czas pada u mnie ale nie zacinało specjalnie a auto stało na płaskim pod robotą. To samo z tyłu za kierowcą, sporo wody, pod nogami kierowcy również mokro ale nie aż tak jak z tyłu. Przy wyciskaniu na jakąś szmatkę tej wody jest ona praktycznie czysta więc domyślam się, że to deszczówka a nie z ulicy syf. Moje podejrzenie poprzednim razem padło na nawiew bo akurat pod fotelem kierowcy jest nadmuch przez który ta woda mogła by wypłynąć. Filtr kabinowy jednak był suchy i szczelny, a może zdążył wyschnąć zanim go sprawdziłem :( Poradźcie coś bo stało się to po raz drugi dosyć niespodziewanie. Normalnie jeżdżę dosyć sporo, nie raz w deszczu, auto też często w deszczu stoi pod pracą i przez trzy lata poza tymi dwoma incydentami był spokój.

Tytuł:
PostNapisane: 21.maja.2010 06:42:36 
Użytkownik

Chyba znalazłem przyczynę. Otóż po podniesieniu maski okazało się że na podszybiu stoi parę litrów wody, poprzednim razem jej nie widziałem bo może zorientowałem się za późno że mam w aucie wodę (z reguły jeżdżę sam i gdy pada deszcz to wkładam gumowe chodniczki więc nie widziałem). Otwory odprowadzające wodę były pozatykane :( Nie wiem co to za szpec wymyślił żeby jeden z otworów był pod akumulatorem a drugi pod pompą hamulcową zamiast zrobić to jakoś normalnie na widoku, po parę cm przesunąć i człowiek by miał kontrolę nad tym co się tam dzieje. Teraz nie dość że nie widać czy są drożne to jeszcze aby je odetkać trzeba akumulator wyciągać.
W każdym razie auto stoi w garażu z podniesioną tapicerką i schnie.

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2010 11:16:15 
Użytkownik

YaNkEs_69 napisał(a):
Chyba znalazłem przyczynę.

Przyczynę znalazłeś na 100%. Temat przerabiany. Twoje auto już schnie, następnym sugeruję odkurzacz piorący do zebrania wody, a wcześniej okresowe sprawdzanie podszybia.
Pzdr
Jankes

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2010 19:46:03 
Użytkownik

YaNkEs_69 napisał(a):
Chyba znalazłem przyczynę. Otóż po podniesieniu maski okazało się że na podszybiu stoi parę litrów wody, poprzednim razem jej nie widziałem bo może zorientowałem się za późno że mam w aucie wodę (z reguły jeżdżę sam i gdy pada deszcz to wkładam gumowe chodniczki więc nie widziałem). Otwory odprowadzające wodę były pozatykane :( Nie wiem co to za szpec wymyślił żeby jeden z otworów był pod akumulatorem a drugi pod pompą hamulcową zamiast zrobić to jakoś normalnie na widoku, po parę cm przesunąć i człowiek by miał kontrolę nad tym co się tam dzieje. Teraz nie dość że nie widać czy są drożne to jeszcze aby je odetkać trzeba akumulator wyciągać.
W każdym razie auto stoi w garażu z podniesioną tapicerką i schnie.

Wystarczy czasami zajrzeć na forum żeby zobaczyć takie ostrzeżenie a sytuacje nie będą się powtarzały:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=102257

Strefa czasowa: UTC + 1