.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 21:41:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Szukam wszelkich inf. o ukł. zapłonowych w audi na mech.wtr.
PostNapisane: 06.lip.2005 12:43:10 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Witam.

Szukam informacji na temat układow zapłonowych w starszych audi z wtryskiem mechanicznym K-jetronic i ke-jetronic...
na razie wiem ze byly vez i tzh. ale nie wiem jakie były różnice i jaka jest dokładna zasada działania.

Mianowicie chodzi mi o sygnały wychodzące z czujnikow ktore podaja informacje o polozeniu wału i wałka rozrządu i sluza za baze do ustalenia zaplonu:

-na kole zamahowym, co on sygnalizuje? czy tylko TDC ( u mnie w silniku mc na wale są dwa czujniki...), ale np u kolego w silniku ng 1 czujnik
-czujnik halla. co on sygnalizuje , co na podstawie sygnału z niego można wywnioskować?
/\ to chyba wszystkie czujniki sluzace do okreslenia polozenia walu. korygujace (czujnik temp, czujniki stuku itp) nie interesuja mnie.

Potrzeba mi tych informacji, zeby móc określać położenie tłoków> który aktualnie jest na gorze.
Opisy, przebiegi elektryczne...

z gory wielkie dzieki za wszelkie informacje!

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2005 09:42:36 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Troche pomierzylem oscyloskopem swoj samochodzik i co znalazlem.

jeden z czujnikow na kole zamhowym bierze impulsy z zabkow od rozrusznika:) 135imp na obrót wału

drugi z czujnikow na kole zamachowym ma jeden impuls na obrot wału, tylko nie wiem jeszcze w ktorym miejscu jest ten impuls, czy w TDC , czy gdzies indziej, porownam z czujnikiem halla.

nie wiecie jak jest w silniku NG lub NF , bo tam jest jeden czujnik na kole zamahowym. jaki daje on sygnał? czy to tez jest 1 imp na obrot??

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1