.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 23:14:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: SZARPANIE W AUDI 80 1.8 S 90r POMOCY !!
PostNapisane: 19.lip.2005 00:07:13 
Użytkownik

Jestem wlascicielem Audi 80 1.8 S z 90 r od dluszego czasu mam taki objaw:
podczas przyspieszania (od drugiego biegu) z nizszych do wyzszych obrotow - strasznie szarpie autem, tak jakby samochod dostawal za malo paliwa, czym mocniej wcisinie sie pedal gazu, tym szarpanie jest mocniejsze (objaw jakby czesciowo znika lub wystepuje rzadziej badz z mniejszym nasileniem gdy przyspiesza sie bardzo powoli i jezdzi sie na obrotach max do 2500). Mechanicy samochodowi nie potrafia sobie poradzic z problemem i kazdy proponuje wymiane czesci metoda prob i bledow - za ktore trzeba niepotrzebnie placic.
Jezeli ktos mial podobny problem to BARDZO PROSZE O POMOC ...........

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 00:17:46 
Klubowicz

Auto: 210vtq
Swieczki, kable , kopułka , palec ... mysle ze zacznij w takiej kolejnosci

a to wtrysk czy gaznik ???

A6 V8 Avant - było
Coupe GT ... progress

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 08:24:24 
Użytkownik

wtrysk

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 09:34:24 
Klubowicz

Hej! Ja bym zaczal od zmierzenia cisnienia paliwa ewn. wymiany filtra - na poczatek wyjdzie taniej :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 09:52:50 
Użytkownik

wszystkie filtry sa wymienione: paliwa, oleju i powietrza tak samo swiece. Wyrzucony jest tez katalizator po tej operacji auto mocno zyskalo na mocy, efekt szarpania stal sie rzadszy i mniej uciazliwy (nie szarpie tak mocno jak kiedys) ale mimo wszystko ciagle wystepuje.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 10:55:16 
Klubowicz

U mnie tez poszarpuje ale tylko na zimnym silniku, wiec sam jestem ciekaw co to moze byc? Moze lewe powietrze Ci lapie?

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 11:10:22 
Użytkownik

U mnie ten objaw wystepuje ciagle i powiedzialbym bardziej na rozgrzanym silniku niz na zimnym. Tak jak pisalem po wymianie filtrow, swiec i wyrzuceniu katalizatora objaw troche ustal i wszystko byloby znosnie ale przy wyprzedzaniu kiedy trzeba nacisnac mocniej i szybciej na gaz pojawia sie powazny problem, czasami szarpniecie jest tak mocne ze "mozna wypasc przez przednia szybe" :) i przyznam ze jest to bardzo uciazliwe. Samochod zostal przywieziony 5 lat temu z Niemiec i co ciekawsze niemieccy mechanicy tez nie potrafili sobie z tym poradzic.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 12:23:33 
Użytkownik

Przyczyn może być wiele, oprócz wyżej wymienionych:

Jeśli to wtrysk to da się zdiagnozować kompem.
To potwierdzi lub wykluczy problemy z lambdą, mod. wtrysku, czujnikiem położenia przepustnicy, itd.
Jesli zapłon - czujnik Hala, też, choć niekoniecznie.
Modułu już nie sprawdzi - podmienić.
Czasem zdychają wężyki podciśnieniowe, kable mają przerwy...

Metodą jest też odłączanie podejrzanych elementów, oczyw. nie wszystkich.

Ale u mnie w takim silniku (VW) wypadały zapłony i szarpało jak
wypaliły się gniazda zaworowe od zbyt ubogiej mieszanki i LPG, chyba sonda przekłamywała...
W innym nadłamany był kabelek we wnęrzu aparatu zapłonowego przy cz. Hala

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 12:30:32 
Użytkownik

I jeszcze jedno...
Od kolektora dolotowego idzie wężyk do czujnika podciśnienia odp. pośrednio za sterowanie wyprzedzeniem zapłonu w zależności od obciązenia silnika. W VW to było zielone pudełko na grodzi z wtyczką i wężykiem ;-).

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 12:38:21 
Użytkownik

Auto: C7
sprawdz jeszcze gumowa uszczelke pod gaznikiem tam czasami lapie lewe powietrze gdy jest uszkodzona poruszaj calym filtrem i zobacz czy nie ma roznicy w obrotach silnika nara :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 14:12:22 
Użytkownik

Mam podobny problem u siebie w 2.0E ABK tylko u mnie szarpie przy 2000obr niezalnie czy na benzynie czy na gazie, Kat wywalony nowe swiece przewody filtry sprawdzone przewody, czujnik hala nowy i bez zmian zostala jeszcze sonda ktora sie dziwnie zachowuje moze to pomoze. Ja bym sprawdzil czy nie lapie lewego powietrza i ewentualnie sonde. Mozesz ja odlazyc auto powino wiecej palic i byc slabe ale jezdzic rowno.

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 15:05:00 
Klubowicz

Auto: TT 1.8T BAM QUATTRO
rafala6 napisał(a):
sprawdz jeszcze gumowa uszczelke pod gaznikiem tam czasami lapie lewe powietrze gdy jest uszkodzona poruszaj calym filtrem i zobacz czy nie ma roznicy w obrotach silnika nara :diabel:
buhahaha
Tommy2506 napisał(a):
wtrysk
:diabel:
Moja poszarpywała troszke ale na zimnym ale okazało sie że była zauboga mieszanka i troszke za niskie obroty po regulacji w serwisie Boscha wszystko znikneło :peace:

A2 1.4 tdi -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21/15011589_A2.jpg
A4 1.9 tdi -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... G_1797.JPG
B3 1.8 -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... 1_b380.jpg
C3 2.3 Quattro -> http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2019/8/21 ... 267js7.jpg
B2 1.8

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2005 00:43:31 
Użytkownik

Moje auto: 80 B3 silnik 1.8 rok 90. Mam je jako pierwszy w kraju od 5-ciu lat. 2,5 roku nic się nie działo, po prostu rakieta. Jedyne niepokojące efekty np.: brak stabilnych obrotów, samoistny nagły ich wzrost lub spadek, utrata mocy sporadyczne poszarpywania były następstwem niechlujności mechaników u których wykonywałem drobne naprawy. Znajdowałem po nich nie podpięte wężyki od podciśnienia, urwany przewód sondy lambda, usunięte oryginalne elementy (a to jakaś gumka lub zatyczka którą Niemiec w jakimś celu zaprojektował i założył a Polak złota rączka zdemontował) lub zastosowane zamienniki. Jeden szczegół szczególnie przykuł moją uwagę. Po delikatnej stłuczce w której brał udział prawy błotnik i reflektor wstawili mi inny tłumik drgań. Nie pamiętam innych szczegółów które mogłyby wpłynąć na to co teraz opiszę. Drugie 2,5 roku zaczęło obfitować w szarpnięcia. Na początku były pojedyncze, słabe i nic nie znaczące. Nie zwracałem uwagi kiedy się pojawiały. Dopiero gdy szarpnięcia były mocniejsze, pojedyncze lub seryjne zacząłem się irytować. Rozmawiałem z mechanikami, którzy rozkładali ręce lub mówili co trzeba powymieniać. Byłem na diagnostyce gdzie facet podłączył komputer, stroboskop, oscyloskop i parę innych maszynek. Niestety nic nie znalazł zainkasował opłatę i popatrzył na mnie jak na idiotę (hipochondryka), że niby czego ja szukam w sprawnym silniku. Wyjechałem z warsztatu i znów szarpnięcie. Zacząłem sam szukać przyczyn. Wymieniłem przewody wysokiego napięcia, kopułkę, palec, świece, filtr paliwa, filtr powietrza, czyściłem czujnik położenia przepustnicy, lałem benzynę V-Power, sprawdzałem kody migowe komputera, itp. Na jakiś czas pomagało. Niestety objawy szarpania nie znikały i do dzisiaj nie znikły.
Teraz informacja dla tych co chcą udzielić rad w tym temacie. Szarpnięcia są naprawdę mocne. Porównałbym je do gwałtownego ale bardzo krótkotrwałego przywalenia w pedał hamulca. Zaznaczam, że są to czasem serie szarpnięć. W związku z intensywnością zjawiska odpadają nieszczelności układów które mogą wpłynąć ewentualnie na niestabilność obrotów lub moc silnika a nie na takie szarpanie.
Co zauważyłem. Intensywne wypalanie styków kopułki, tj. pokrywanie warstewką tlenków. Stosowałem różne kopułki, lepsze gorsze i efekt taki sam, po kilku tysiącach mocno utlenione styki. Zdrapując odpada płytka tlenków pozostawiając po sobie wgłębienie. Ponadto nie wiem czy to ma związek ale u mnie już prycha olejem do komory filtra powietrza poprzez wężyk łączący pokrywę zaworów z filtrem (nie jest to intensywne). ponadto pojawiło się gruchotanie na wertepach jakiegoś elementu wewnątrz plastikowego urządzenia nad zbiornikiem paliwa. Szarpanie pojawia się przy obrotach silnika od 1500 do 2000. W trakcie rozpędzania są najintensywniejsze. Częściej pojawiają się przy rozpędzaniu z wjazdem na niewielkie wzniesienie (pochyłość). Na prostej drodze jak się pojawi szarpnięcie to jest ono słabiutkie, pojedyncze. Więc szarpanie występuje przy zapotrzebowaniu na moc i przy wciskaniu gazu. Co ciekawe jak głębiej wcisnę gaz przy szarpaniu to silnik wchodzi na obroty i ciągnie do przodu jak nie wcisnę głębiej to sie przydusza. Wydaje mi się, że jak występuje szarpanie to silnik ma jakby mniejszą moc. Zgaszenie i ponowne odpalenie silnika od nowa potrafi czasem zlikwidować tą słabość, ale to nie jest metoda ani przyczyna.
Przeczytałem różne fora, listy dyskusyjne, kupiłem książkę o AUDI 80 i nie znalazłem odpowiedzi.
Co podejrzewam. Szarpnięcia są intensywne więc coś może powodować gwałtowne odcięcie paliwa lub zanik zapłonu lub zapłon w nieodpowiednim momencie. W grę wchodzi komputer, wtrysk (mono), cewka wysokiego napięcia, potencjometr czujnika położenia przepustnicy (jeżeli przetarte ścieżki mogą fałszować położenie przepustnicy a komputer odcinać paliwo) i może jeszcze pompa paliwa (w co wątpię).
Nie stać mnie na eksperymenty typu wymiana sprawnych elementów na nowe sprawne, gdzie często wymienia się części oryginalne na jakieś podrabiane.
LUDZIE ZLITUJCIE SIĘ, POPYTAJCIE ZNAJOMYCH I DAJCIE ZNAĆ CO TO MOŻE BYĆ, BO JAK NIE ZNAJDĘ ODPOWIEDZI TO WCISNĘ TO AUTO JAKIEMUŚ AMATOROWI 80-IĄTEK NIECH SIĘ MARTWI ZA MNIE.

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2005 07:42:24 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
ale napisz co jest w jednym zdaniu bo nie mam dzisiaj czasu zeby przeczytac to wypracowanie :/

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 24.lip.2005 08:13:38 
Klubowicz

Oj Hans ! facet sie staral w dodatku zdesperowany a Ty mu prosto z mostu :(:

Tytuł: Re: SZARPANIE W AUDI 80 1.8 S 90r POMOCY !!
PostNapisane: 24.lip.2005 09:18:35 
Uminator

Tommy2506 napisał(a):
Jestem wlascicielem Audi 80 1.8 S z 90 r od dluszego czasu mam taki objaw:
podczas przyspieszania (od drugiego biegu) z nizszych do wyzszych obrotow - strasznie szarpie autem, tak jakby samochod dostawal za malo paliwa, czym mocniej wcisinie sie pedal gazu, tym szarpanie jest mocniejsze (objaw jakby czesciowo znika lub wystepuje rzadziej badz z mniejszym nasileniem gdy przyspiesza sie bardzo powoli i jezdzi sie na obrotach max do 2500). Mechanicy samochodowi nie potrafia sobie poradzic z problemem i kazdy proponuje wymiane czesci metoda prob i bledow - za ktore trzeba niepotrzebnie placic.
Jezeli ktos mial podobny problem to BARDZO PROSZE O POMOC ...........

a sprawdziles przewodu podcisnienia, u mnie byl ten problem auto szarpalo i mulilo sie

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1