.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 18:59:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kupno CB
PostNapisane: 19.lip.2005 18:31:57 
Użytkownik

Mam mozliwosc kupna CB dokladnie MAGNUM MX - cos takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=56954200 za 150zl - nawet jest jakas antena
Warte cos to CB?
A jak jest z montazem - poradze sobie sam czy jakis zaklad musi sie tego podjac...

Tytuł: odp. kupno CB
PostNapisane: 19.lip.2005 19:01:02 
Użytkownik

Kolego mam takie radyjko tylko inna nazwa bo sprowadzone z Niemiec i to jakaś niemiecka nazwa ale dokładnie takie samo. jak za 150 zł i jeszcze z antenką to taniocha. problemów żadnych z podłączeniem ale ustawić SWR ( współczynnik fali stojącej ) to nie Będziesz miał czym i Musisz po montażu skoczyć do kogoś co się tym bawi. przy kupnie zapytaj czy na AM ma 4 waty bo moje ma 1 wat bo takie normy w Niemczech ale i tak hula na jakieś do 20 Km przy dobrej pogodzie. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 19:03:40 
Użytkownik

No to chyba sobie go sprawie a jak sie nie spodoba to allegro.
Tylko gdzie antenke przymocowac ..
Bo ta co jest w komplecie to nie magnesowka

Tytuł: odp.
PostNapisane: 19.lip.2005 19:09:12 
Użytkownik

zależy jakie autko, w książkach podają centralnie środek dachu jak nie chcesz wiercić co normalne to zakładają pałąk jak ma nauka jazdy i do niego antenka ale ja mam na błotniku tylnym i całkiem całkiem tylko patrz żeby z lewej strony bo jak mijasz motorower to bardzo zakłócenia są jak z prawej. Narka :)

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 19:13:01 
Użytkownik

Autko jak wyzej: A3
Mysle o takiej blaszce do klaby i przykrecac do tego..
zreszta zoabcze jeszcze;]
Dzieki za odp

Tytuł:
PostNapisane: 19.lip.2005 19:37:11 
Użytkownik

(A)rturo napisał(a):
Autko jak wyzej: A3
Mysle o takiej blaszce do klaby i przykrecac do tego..
zreszta zoabcze jeszcze;]
Dzieki za odp

tez wydawalo mi sie ze bedzie fajnie z moscowaniem na klapie. Ale jak pojechlem do serwisu/sklepu i sie przyjrzelismy to u mnie nie bylo mozliwosci montazu tego praktycznie musialbym sobie cos sam wyrezac. tzn u mnie to taka specyficzna klapa ze swiatla sa a potem szyba i w sumie malutki kawalek blachy jest, pozatym dosc mala szpara wiec ogolnie cirezka sprawa no i te uchwyty wcale ladne i male nie sa.

Naprawde duzo nad tym myslem. i moje wnioski sa nastepujace:

jesli cb ma sluzyc tylko na trasie jako antyradar + krotka gadka to kupuj radio jakie ci sie podoba, zakladaj na dach srednia magnesowke z metr bata i bedzie to spelnialo swoja role.

Zrobilem na takiej zasadzie zestawy do dwoch aut i efekt w pelni zadowalajacy nawet powiem ze jest lepij niz myslalem czytajac lameny jaka to magnesowka zla. W jednym aucie nawet sprobowalem bez sprawdzania SWR i jest ok, tez dziala ok.

takie oto wlasnie moje zdanie.

moje zestawy to

uzywany harry z allegro za 180zl + antenka K40
20 letni midland z poprzedniego amerykanskiego auta wyciagniety, naprawiony i przestrojony za pare zl + antena Hustler z allegro.

Tylko uwazajcie cb daje 99% pewnosci ze nie ma miskow na trasie hehe Ojca w pierwszej trasie z CB przesuszyli :P w eterze mowili ze czysto a tu bec... smial sie z policjantami i na pytanie czy dlugo tu stoja odpowiedizli ze dopiero co silnika zgasili :P

Tytuł: Re: Kupno CB
PostNapisane: 21.lip.2005 09:26:26 
Użytkownik

(A)rturo napisał(a):
Mam mozliwosc kupna CB dokladnie MAGNUM MX - cos takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=56954200 za 150zl - nawet jest jakas antena
Warte cos to CB?
A jak jest z montazem - poradze sobie sam czy jakis zaklad musi sie tego podjac...

kupiles i nie montujesz jednak? widzilem ogloszenie sprzedazy twoje troche zes ceny dolozyl do tych 150zl :D

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2005 09:40:30 
Użytkownik

juz sprzedane :)
Kasa potrzebna na cos innego

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2005 09:40:50 
Użytkownik

Witam!
Jestem użytkownikiem CB od kilku lat.
Jest to bardzo dobra sprawa bo swoim audi ciężko jest mi jechać poniżej 120 bo to dla mnie jest to ekonomiczna i spokojna jazda.
Jeżeli chodzi o antenę, to każdą niemagnesówkę trzeba dostroić, najmniej kłopotów jest gdy anteny są wysoko na przykład na dachu umocowane w dziurze.Ja swoją umocowałem na błotniku tylnym lewym.Miałem z nią sporo roboty(rozwijanie cewki skracanie bata..)ale dostraiłem do SWR 1.1.
Dla mnie nie szkoda wiercić dziury w błotniku, dzięki niej antena jest pewniejsza,mocniejsza ma lepszą masę.
Śmieszne są blaszki wystające z pod klap a na nich anteny...
Albo magnes albo dziura.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 21.lip.2005 16:28:20 
Klubowicz

Auto: Audi A6 3.0TDi quattro , Audi 200 Canada
Witam.
Takze jestem uzytkownikiem CB od kilku juz lat.
Moje doswiadczenia sa takie ze mam w jednym aucie magnesowke a w drugim dziure w blotniku(sedan).
Uzywam dwoch, a nawet 3 aut, przekladam radio & antene i jade...
Z otworem na antne nie ma problemow, montuje sie kabel i juz.
Natomiast z magnesem jest o tyle dobrze ze nie wiercimy nic, jak nie chcemy radia to je wogole mozna zostawic w domu bez obaw o kradziez (dyndajaca antena odrazu mowi zlodziejowi: 'tu jest CB'), przy sprzedazy auta nie ma zadnych dziur itd.
Osobiscie kupilem duzy (a zarazem ciezki) magnes, poprawia to trzymanie i dobrze wplywa na zasieg, nigdy mi jeszce nie spadl nawet gdy 'zamykalem licznik'.
Co do radia polecam president'a poniewaz jest bardzo dobry i dluuuugo dziala, wiem ze jest drozszy ale oplaca sie dolozyc.
Oczywiscie jezeli ktos malo jezdzi to CB jest mu nie potrzebne zazbytnio do szczescia. Tymbardziej jesli ktos jezdzi po miescie (i tak duzo sie nie popedzi) bo moze sie tego szybko pozbyc a poza tym czeste chowanie czy zdejmowanie anteny (szcegolnie w deszcz czy zime) jest uciazliwe.
Pozdrawiam.

Audi A6 3.0 TDi quattro 4F - v. individual, first model
Audi 200 2.2T MC AT - v. Canada
Audi 100 2.3 NF - było

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2005 03:21:56 
Użytkownik

Witam ja tez jestem starym uzytkownikiem cb moj numer sieci ratownictwa drogowego plcb 383 --i teraz sie trzeba zastanowic do czego ma sluzyc to radio jezeli tylko wkolo komina to zwykla onwa i magnesowka ale jezeli dx to juz sredniej klasy galaxy i dobra antena jak najdluzszy bat centralnie na dachu , dach spelnia funkcje przeciwwag
ten sprzet podaje jako przyklad bo takowy uzywam od lat i na nim zrobilem sporo potwierdzonych lacznosci np mobil wroclaw-mobil marbella w hiszpanii.....w am ....ale tu nie miejsce na chwalenie sie i jak wiadomo
najlepsze wyniki uzyskuje sie z antena centralnie na dachu wtedy wiazki promieniowania sa najkorzystniejsze,pozdrawiam.....

Tytuł:
PostNapisane: 22.lip.2005 09:46:47 
Użytkownik

sampek napisał(a):
20 letni midland z poprzedniego amerykanskiego auta wyciagniety, naprawiony i przestrojony za pare zl + antena Hustler z allegro.

Ale takie trzeba rejestrowac. Przypominam ze bez rejestracji mozna miec radio homologowane w polsce (lista nie jest dluga) z okreslona moca itp.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1