GAJER napisał(a):
Nierozumiem tego klubowego zafascynowania napędem na 4 koła...
Mój młodszy rodzony brat miał przez 2 lata BMW E30 325 IX (cztery koła napęd) i powiem szczerze że to była porażka.... samochód o 100kg cięższy.... mając 170koni miała 11 sekund do setki......... wszystko to przez to że miała napęd na 4 a nie na dwa koła..... no i spalanie duuuużo większe w porównaniu z Bejcą o tym samym silniku ale z napędem na tylną oś.... (paliła po mieście do 17L LPG)
Owszem - quattro świetna sprawa - pod warunkiem że masz wieeelki silnik a co za tym idzie, wydajesz połowę pensji na paliwo......
Wystarczy spojrzeć w dane katalogowe ile pali 2.8 przód napęd i ile pali 2.8 quattro:
dane techniczne silników w B4 - prospekt...w każdym z przypadków (czy miasto, czy trasa) jest to o ponad 1L więcej...
hmmm..... napisałem to co powyżej.... a chwilę później sobie pomyślałem że:
-a może ta Beta była silnikowo do dupy?
-może quatrro w Audi B4 sprawuje się duuużo lepiej niż w starym BMW?
-no i w sumie 1L w spalaniu to niewielka różnica, a o ile większa frajda?
W sumie to chyba macie rację

...w końcu w tym temacie jesteście bardziej doświadczeni ode mnie

Witam
Nie chce tu wywodzić wyższości Audi nad BMW, czy odwrotnie, ale sam sobie odpowiedziałeś, że BMW i 4 koła to porażka, a dla porównania:
- B4 z silnikiem 150konnym (jak np. moj i wielu innych) i napędem na 4 koła pali średnio 13 przy normalnej jeździe (mi udało się wiele razy pod rząd 10-10,5, i nie było kolosalnej różnicy w jeździe, tyle, że bez startowania na max., wiec kwestia spalania 1 litra odchodzi w bok), to po primo
- po drugie (też primo

): poczytaj o Quattro i takim wynalazku jak Torsen, taki mechanizm zupełnie inaczej działa od zwykłego mechanizmu różnicowego (inna jazda), (daj w szukaczce słowo 'samohamującemu' i wybierz pierwszy post, przewiń go do ostatniej wypowiedzi))
- po trzecie, primo : spytaj tych, co maja 2,8 (mocowo podobny do tej bejcy - 174km) ile mają do setki. Jeśli podają wynik C4 odejmij sek., no, może pół. Ja w ABC mam lepszy niż ta bejca

a to 150 KM.
- po czwarte: Quattro, Quattro i jeszcze raz Quattro.....
Proponuję Ci znaleźć lokalnego sprzymierzeńca, żebyś miał okazję popróbować Audi z Quattro.