.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 09:23:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: AAH 2.8 był strzał i problem ...
PostNapisane: 16.sie.2005 13:37:21 
Użytkownik

Dotychczas strzelało mi w instalacji od czasu do czasu ale dzięki niewielkiemu patentowi dało się uniknąć poważniejszych uszkodzeń typu np. rozerwanie dolotu do kolektora. Ostatnio na ciepłym silniku dałem troszeczkę "po zaworach" chcąc przetestować moment odcięcia zapłonu ponad 6700 obrotów, ale nie pomyślałem, że może wystrzelić wtedy gaz :/ no i stało się - strzeliło - silnik zgasł. Podnoszę maskę a tam zero uszkodzeń: dolot w porządku, antywybuchy nie ruszone, rura od filtra powietrza do dolotu kolektora cała, klapka w tej rurze nie pogięta, tylko mój patencik zadziałał ale go poskładałem i odpalam. Zapalił z pierwszego ale po ok. 3-4 sekundach pracy zgasł. I od tej pory jest tak za każdym razem - pali z pierwszego a potem gaśnie czy na gazie czy na paliwie, przez te kilka sekund chodzi ok i ładnie się wkręca na obroty a potem lipa, tak jakby nie dostawał paliwa (co jest niemożliwe) albo iskry.
Podpiąłem pod VAGa - nie wykazał błędów. Kiedyś na forum miał ktoś podobny problem ale stało się to wczasie jazdy, nie mogę znaleźć tego postu - a tym samym być może rozwiązania.
Proszę o wszelkie sugestie.
P.s. Podejrzewałem przepływomierz ale napięcia i opory w porządku, VAG nie wykazuje błędów, pozatym chodziłby nierówno ale by chodził, a tu lipa.

Tytuł: Re: AAH 2.8 był strzał i problem ...
PostNapisane: 16.sie.2005 13:58:41 
Klubowicz

Arti70 napisał(a):
Dotychczas strzelało mi w instalacji od czasu do czasu ale dzięki niewielkiemu patentowi dało się uniknąć poważniejszych uszkodzeń typu np. rozerwanie dolotu do kolektora. Ostatnio na ciepłym silniku dałem troszeczkę "po zaworach" chcąc przetestować moment odcięcia zapłonu ponad 6700 obrotów, ale nie pomyślałem, że może wystrzelić wtedy gaz :/ no i stało się - strzeliło - silnik zgasł. Podnoszę maskę a tam zero uszkodzeń: dolot w porządku, antywybuchy nie ruszone, rura od filtra powietrza do dolotu kolektora cała, klapka w tej rurze nie pogięta, tylko mój patencik zadziałał ale go poskładałem i odpalam. Zapalił z pierwszego ale po ok. 3-4 sekundach pracy zgasł. I od tej pory jest tak za każdym razem - pali z pierwszego a potem gaśnie czy na gazie czy na paliwie, przez te kilka sekund chodzi ok i ładnie się wkręca na obroty a potem lipa, tak jakby nie dostawał paliwa (co jest niemożliwe) albo iskry.
Podpiąłem pod VAGa - nie wykazał błędów. Kiedyś na forum miał ktoś podobny problem ale stało się to wczasie jazdy, nie mogę znaleźć tego postu - a tym samym być może rozwiązania.
Proszę o wszelkie sugestie.
P.s. Podejrzewałem przepływomierz ale napięcia i opory w porządku, VAG nie wykazuje błędów, pozatym chodziłby nierówno ale by chodził, a tu lipa.

sprawdz przeplywkę - magiczna przepustnice, bo ona sie mogla wygiąć a w najgorszym przypadku poleciało sterowanie w srodku i mierzenie oporu nic Ci nie pokaże

wcale jak sie przeplywka rozleci nie musi chodzic nie rowno - u mnie na przykład gasnie jak ja odepnę

3. S4 B5 AZB 440/580
4. Octavia 1 ALH by Spanky 180/420

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 14:12:57 
Użytkownik

Też mi to od razu przyszło do głowy, ale rozebrałem przepływkę i nie zauważyłem uszkodzeń mechanicznych, natomiast elektronikę powinien wykryć VAG a nie pokazuje błędów - pozatym pomierzyłem zgodnie z procedurą napraw i jest OK.
Powiedz mi jeszcze czy po odpięciu kostki od sterownika daje ci się odpalić i gaśnie i czy dodając gazu wchodzi na obroty???

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 14:26:38 
Klubowicz

Arti70 napisał(a):
Też mi to od razu przyszło do głowy, ale rozebrałem przepływkę i nie zauważyłem uszkodzeń mechanicznych, natomiast elektronikę powinien wykryć VAG a nie pokazuje błędów - pozatym pomierzyłem zgodnie z procedurą napraw i jest OK.
Powiedz mi jeszcze czy po odpięciu kostki od sterownika daje ci się odpalić i gaśnie i czy dodając gazu wchodzi na obroty???

Sprwadze jak to jest z tym odpalaniem jak do chAty z tyrki wroce. Odpinałem przepływkę na chodzącym.

3. S4 B5 AZB 440/580

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 18:08:45 
Użytkownik

a antywybuchy od spodu kolektora masz? może wystrzelił i sie zawiesił, albo go rozerwało.
przepływke odepniji odpal, powinien zagadac i nawet da sie śmigać.

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 18:10:27 
Użytkownik

u mnie jak odepne przepływkę na wolnych to obroty spadają i albo zgaśnie albo zdąży się podnieść i pracuje dalej równo

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 19:02:04 
Klubowicz

kubus napisał(a):
Arti70 napisał(a):

Sprwadze jak to jest z tym odpalaniem jak do chAty z tyrki wroce. Odpinałem przepływkę na chodzącym.

sprawdzilem.
odpalic sie da, jechac sie da ale tak jakby za duzo powietrza ma w mieszance -> takie moje odczucie.
Jak chodzi na wolnych i odepne przepływke to zaraz gasnie.

3. S4 B5 AZB 440/580

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 19:57:17 
Użytkownik

z odpiętą czy podpiętą przepływką te same objawy - po kilku sekundach gaśnie bez względu na to czy PB czy LPG i czy dodaję gazu czy nie - wniosek: to pewnie nie przepływka.
Aha-ECU resetowałem i po tym zabiegu objawy te same.
Zaprowadziłem dzisiaj do zaprzyjaźnionego warsztatu, mechaniory tylko się drapali po głowach i kazali zostawić auto, ale prośba o sugestie co mogło nawalić wciąż aktualna

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 20:58:07 
Klubowicz

Trzeba by sprawdzić czego mu brakuje po tych 4 sekundach... paliwa czy iskry...

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2005 11:44:41 
Użytkownik

Odebrałem auto - to nie przepływka na szczęcie - zapłaciłem 60 zł za usługę i chodzi jak dawniej. Szkoda tylko że mechaniory nie chcieli konkretnie powiedzieć co było, powiedzieli tylko że był strzał i posprawdzali parę rzeczy i że tajemnicy zawodowej nie zdradzą bo by nie mieli klientów- ich racja ale szkoda.
Kończę temat.

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2005 13:37:12 
Użytkownik

Auto: V8
moze spadl jakis wezyk i niezauwazyles bo to na jakies podcisnienie mi wyglada ale ... teraz to mozna domniemywac
pozdr

punk's not death
byly rozne audi qutro i nie qutro ale bylo:
treseraudi super200 2.2turbo 20v quattro avant i to bylo audi...
MONTAŻ LPG MECHANIKA 602244068

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1