.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 19:57:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Z Daewoo na AUDI ciąg dalszy...
PostNapisane: 16.sie.2005 12:34:53 
Użytkownik

Witam ponownie!
NO i się chyba doczekałem (dokładnie będę wiedział w tym tygodniu). Moja Nubira dostała strzał w tyłeczek i pójdzie prawdopodobnie do kasacji. Czekam tylko na wycenę i ewentualnie chętnego na resztę samochodu (wszystko sprawne tylko tył rozbity mocno, nawet wszystkie szyby ok) i na 99% kupuję Audi 100 C4 rok nie wiem 91-93 ze wszystkim i koniecznie quattro i silnik 2.8 V6. Ewentualnie może S4 ale wtedy będę mało jeździł choć z klasą, nie da sietego ukryć. No przy 2.8 V6 też za ciekawie nie będzie ale co mi tam...ważne, że super wózek. Tak wiec czekam na ewentualne komentarze...Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 12:37:09 
Użytkownik

Marcinek litości zobacz ile się ostatnio na mnożyło wątków o 2,8 V6 nie zakładaj kolejnego g:(

poczytaj ostatnie wątki i nie bedziesz potrzebował komentarzy

Rzczewistość jest tylko iluzją, aczkolwiek bardzo trwałą

Tytuł: Nie nie bez obawy
PostNapisane: 16.sie.2005 12:58:11 
Użytkownik

Nie ma obawy - ja tylko ciekaw jestem innej rzeczy, co myślicie o tym moim wyborze - czy aby dobry a i jaka będzie różnica w osiągach między sedanem a Avantem bo wolał bym Avanta no i ile w Q mi zabierze bagażnika w jednym i drugim?

Tytuł: Re: Nie nie bez obawy
PostNapisane: 16.sie.2005 13:46:44 
Użytkownik

MarcinekNu2 napisał(a):
Nie ma obawy - ja tylko ciekaw jestem innej rzeczy, co myślicie o tym moim wyborze - czy aby dobry a i jaka będzie różnica w osiągach między sedanem a Avantem bo wolał bym Avanta no i ile w Q mi zabierze bagażnika w jednym i drugim?

Kupuj lepiej C4 2.5 TDI wtedy będziesz miał za co jeździć oraz czym jeździć :):

:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 14:06:21 
Użytkownik

A quattro dostanę w tym? Bo tak naprawdę Nubira nie była strasznie tania w eksploatacji - spalanie gazu w mieśącie w granicach 14-15 l z klimą w trasie udało mi się zejść czasem do 9-10 l. Poza tym sporo duperelków w zawieszeniu trzeba było ywmieniać...tak że koszta jakieś tego były. A najchętniej kupił bym 100 za około 14 tyś i powoli ją doprowadzał za resztę kasy do użytku (czyli jakieś 6 tys).

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 14:09:48 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
nie lepiej od razu kupic za 20 tys i nie bawic sie w naprawy?

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 14:14:55 
Użytkownik

Boje się że za 20 to kupię i też będzie padaka, a tak 6 na części to już coś. Wybiorę się chyba do Austrii po samochód bo w polsce to nie wiem, czy coś w dobrych pieniądzach dostanę...

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 14:32:03 
Użytkownik

MarcinekNu2 napisał(a):
A quattro dostanę w tym? Bo tak naprawdę Nubira nie była strasznie tania w eksploatacji - spalanie gazu w mieśącie w granicach 14-15 l z klimą w trasie udało mi się zejść czasem do 9-10 l. Poza tym sporo duperelków w zawieszeniu trzeba było ywmieniać...tak że koszta jakieś tego były. A najchętniej kupił bym 100 za około 14 tyś i powoli ją doprowadzał za resztę kasy do użytku (czyli jakieś 6 tys).

Nie wiem ale proponowałbym skontaktowac się na PW z kolegą o nicku Ellberr. On ma takiego klekocika i na pewno wiele wie o różnych wersjach pochodnych :):

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 14:44:00 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
przede wszystkim nie kupuj sam. zdaj sie na kogos kto sie na tym naprawde dobrze zna. najlepiej kogos kto ma takie auto , zna sie na blacharce bo to najwzaniejsze w starym Audi . nie oszczedzaj na sprawdzeniu auta przed kupnem. jesli trzeba bedzie to sciagnij wozek ze sprzedajacym do takiego warsztatu w ktorym bedziesz pewien fachowej diagnozy. z tymi kosztami utrzymania to nie tragizuj. wiem cos o tym i wcale nie narzekam. jezeli auto jest w dobrym stanie to koszty utrzymania sa do przelkniecia nawet dla niezbyt zamoznego

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-
Seat Alhambra 4x4 '08 1.9 - 25-

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 15:07:10 
Użytkownik

MarcinekNu2 napisał(a):
Bo tak naprawdę Nubira nie była strasznie tania w eksploatacji - spalanie gazu w mieśącie w granicach 14-15 l z klimą w trasie udało mi się zejść czasem do 9-10 l. Poza tym sporo duperelków w zawieszeniu trzeba było ywmieniać...tak że koszta jakieś tego były.

Chyba nie liczysz, ze utrzymanie audi bedzie nizsze? Obecnie moj mlody smiga 2,5 tds i spalenie w miescie jest na poziomie tej nubiry tyle, ze nie taniego gazu. Watpie zeby C4 sporo mniej spalalo. Czesci Adui tanie nie sa wiec ostroznie z ta wersja silnikowa.... Przesiadziesz sie do 10 lat starszego auta wiec uwazaj zeby sie nie rozczarowac.
:!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!: :!!:
Jeszcze cos dopisze bo brat auto kupowal dwa tygodnie temu i powiem czym my sie kierowalismy choc bralismy C4 pod uwage (mlodsze niz planujesz i tez 2,5tdi). To auto jest sliczne i w ogole ale .... jest stare! Nubira (szczegolnie II) to juz nie ta epoka i co by nie mowic autko dosc trwale. Zdecydowal sie na Omege B (po 96 r. i liftingu z nowymi lepszymi blachami z ocynkiem) 2,5 TDS dlatego, ze jest wlasnie mlodsza i latwiej to ubezpieczyc. Nie mowiac, ze eksploatacja troche tansza, jedyna wada brak Q, ale do RDW sie pewnie przyzwyczai. Przed chwila gdy przeczytalem mu Twoj pomysl popukal sie w glowe.

Jakie limity :?: W Neostradzie nie ma limitów :D

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 15:36:46 
Moderator

Szymon , wnioskuje ze tez za bardzo nie masz pojecia o utrzymaniu aut a przepisujesz zaslyszane slogany .... nie pakuj do jednego wora wszystkich starych aut bo sam sobie zaprzeczasz ... czym sie rozni auto z 96 roku od auta z 93 czy 91 ? ... nie odpisuj, przemysl to tylko a jak chcesz pogadac to zapraszam na PW ... wyrazilem tylko swoje zdanie na temat Twojej wypowiedzi i nie licze na dyskusje bo nie o tym temat. Swoje zdanie zbudowalem na podstawie glownie wlasnych dowsiadczen , juz ponad 6 letnich za kolkiem Audi i prawie 400 tkm przejechane ta marka.
Pozdrawiam ;)

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 15:50:44 
Użytkownik

No to co mam robić? Bo już sam nie wiem! Kurcze Omega mi sie też podoba ale Audi to Audi, wiem, że stary samochód ale zobacz ceny Nubiry a ceny Audi z 99 roku - coś za tym idzie, nie tylko marka firmy ale i trwałość - nie da się ukryć, że opel to nie jest to samo. Zaawansowanie techniczne Audi powoduje wzrost ceny jej eksploatacji a przesiadka z Nubiry na opla to jakby zmiana budy a nie samochodu - silnik 2.0 to jak dobrze pamiętam ten sam co w moim (133-136 16V), pozostałe rzeczy podobnie - nie da się ukryć, że na mojej misce i bloku jest wybite GM. Nie wiem juź sam - moze remontowac Nubirę (moge to zrobić z OC sprawcy) i jeździć nią jeszcze 5 lat a potem uzbierać z 50 tys i kupić pożadne nowe Audi A6?? Dlatego właśnie zadaję takie pytania aby sam się jakoś odnaleźć w tej sytuacji i zrobić dobry ruch i nie stracic na tym.

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 16:25:19 
Użytkownik

MarcinekNu2 napisał(a):
Nie wiem juź sam - moze remontowac Nubirę (moge to zrobić z OC sprawcy) i jeździć nią jeszcze 5 lat a potem uzbierać z 50 tys i kupić pożadne nowe Audi A6?? Dlatego właśnie zadaję takie pytania aby sam się jakoś odnaleźć w tej sytuacji i zrobić dobry ruch i nie stracic na tym.

A musi byc takie wielkie? Za A4 z 96 roku zaplacisz pewnie ze 20-pare tysiecy, moze to jest opcja?
Moje jest z 98 roku i raczej nie mam zastrzezen. A miesci sie jeszcze w rozsadnej granicy kosztow (czyli: niewiele sie psuje, naprawy sa czysto "eksploatacyjne").

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 16:56:38 
Użytkownik

Marcinek, skąd jestes? może uzupełnij dane w profilu, albo powiedz nam na forum, spotkasz się z użytkownikami, poogladasz, porozmawiasz o REALNYCH kosztach, o REALNEJ różnicy (na penwo miażdzącej w odniesieniu do Opla), wtedy będziesz więcej wiedział...

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 17:47:42 
Moderator

Marcinek , ja Ci juz wyzej napisalem co masz zrobic ... kupujac auto starsze niz 2 lata kupujesz potencjalnie zajezdzonego trupa ... bez wzgledu na marke ... tyle ze w Audi bedzie to glownie czynnik ludzki a w innych poprostu niedoskonalosci fabryki itp ... co marka to inne syfy wychodza w roznych okresach ... jezeli juz jestes tutaj to nie pindol o oplach i dełu .... albo jestes zdecydowany na Audi i teraz jest kwestia znalezienia odpowiedniego egzemplarza albo nie . wyzej napisalem Ci jakie kryteria masz brac pod uwage. jezeli kupoisz zadbane auto to nawet 10 czy 15 letnie Audi bedzie tanie w exploatacji i bedzie dawalo o wiele wiecej radosci niz Ty bedziesz lozyl kasy w auto. wybor jest oczywisty , niekonicznie prosty jak emocjonajnie podchodzisz do wydawania pieniedzy, niemniej jednak to Ty musisz podjac ta decyzje i konsekwentnie dazyc do celu ... w innym wypadku to poprostu zawracanie gitary :!:

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 18:07:55 
Użytkownik

Mam ten komfort ze jezdzilem Nubira a teraz Audi. Nubira nufffka z salonu rocznik 1999 jezdzilem 3 lata i przejechalem 130 kkm. po 15 kkm (sic!) zatarl sie ... alternator i zablokowal mi silnik (w tym dniu mialem przeglad!) - dalej nie ruszyl. 60kkm problem z silnikiem na trasie Katowice - Wawa na czesci czekalem 6 h w serwisie Daewoo !!. NIE wspominam o drobnych mankamentach jak zawieszenie czy zarowki, klima , szyby itp. Teraz mam Audi i wiem co mam , duzo nim nie zrobiłem (moze z 10 kkm) ale auto ma 195kkm i nie slychac zeby sie cos psulo.
Nie bede pisal o jezdzie z quattro bo ktos kto nie jezdzil nie zrozumie, ale Nubira z '99 byla bardziej pordzewiala niz aktualne auto rocznik '93. Co do gazu to tyle co piszesz pali moj silnik 2,6 V6 w quattro.
Jak chcesz to nie wybieraj audi , ale na litosc nie regeneruj tej Nubiry bo to dopiero bedzie padaka.

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 18:13:49 
Użytkownik

Słuchaj najgorszą rzeczą to jest jak sie nie wie czego chce.Najpierw zastanów się nad marką, potem modelem.Za 20000 tyś kupisz juz fajne audi z lat 94-96 .Generalnie staraj sie wybrać jaknajmłodsze auto.Jezeli zamierzasz jezdizć nim kilka lat to najważniejsza jest karoseria.Poprawienie niedostatków po kiepskim lakierniku lub wiąże sie z ogromnymi kosztami. I następna uwaga !!!!!!! Nie kupuj auta na szybko bo na 100% wybierzesz ten zły :):)

04-05 S4 2,2T
04-05 Punto Jtd
05-05 B4 Tdi Avant
05-06 GTI edition 94`
06-08Honda civic VTI eg9
08-08 Skoda Fabia
08-08 VW golf 1J0
09-09 SKODA Fabia 5J
10-11 Skoda Octavia RS
11-13 Skoda Superb
13-14 Skoda Octavia 1Z
obecnie Audi A6 C5 1.8T

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 18:49:50 
Użytkownik

Auto: Renata
kubazak napisał(a):
Słuchaj najgorszą rzeczą to jest jak sie nie wie czego chce.Najpierw zastanów się nad marką, potem modelem.Za 20000 tyś kupisz juz fajne audi z lat 94-96 .Generalnie staraj sie wybrać jaknajmłodsze auto.Jezeli zamierzasz jezdizć nim kilka lat to najważniejsza jest karoseria.Poprawienie niedostatków po kiepskim lakierniku lub wiąże sie z ogromnymi kosztami. I następna uwaga !!!!!!! Nie kupuj auta na szybko bo na 100% wybierzesz ten zły :):)

dobrze gada.......... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 19:17:18 
Użytkownik

Hans Napisał:

Cytuj:
niemniej jednak to Ty musisz podjac ta decyzje i konsekwentnie dazyc do celu ...

- właśnie, był tu już taki jeden co nie wiadomo po co i czemu kupił 2,8 i potwooornie narzekał, jak to sie nie wlecze, w te 9,0 s do 100 ( no rzeczywiście, <9,0s do 100 to rzeczywiście tragicznie dłuuugo ;) ) - nikt nikogo nie zmusza do zakupu tego czy tamtego auta - musisz sam wiedzieć czego chcesz, i umieć ponieść konsekwencje (dziwne słowo w tym przypadku) swojego wyboru i jego ew. niedoskonałości... A nie jęczeć i stekać na forum (nie tyczy się to Ciebie ;) , yet), jak to się nie jest zawiedzionym, i to nie wiadadomo z jakiego powodu: czy czeczywiście ktoś oczekiwał o wiele więcej, niż był sobie w stanie wyobrazić, czy tylko przygrywa cfaniaca, jakimi to 'prężnymi' mesiami nie jeździł, i że te 9,0do100 jest dla niego wieeelkim rozczarowaniem.... (jednocześnie narzekając, ze 13l w mieście to drogo ;) ) :peace:

Powiedz skąd jesteś, na pewno jacyć dobroduszni klubowicze się znajdą, którzy 'na żywca' pokażą, jak wygląda posiadanie, i jazda Audicą (bezwzględnie z Q ;) -przyp red.), i chętnie pooglądają od strony użytkownika Audi potencjalne opcje Twojego wyboru. Oni dobrze wiedzą, na co zwrócić uwagę, w czym leży kasa, rozbieżność 3-5 lat w autach naszej marki nie ma znaczenia, bardziej jak powiedział Hans - użytkownik, a przede wszystkim wyposażenie auta. Ja dałem za auto tyle, ile mogłem dać za rok młodsze A4, tyle że gołe, w ośce, itp. I powiem szczerze, że jestem cholernie zadowolniony, że kupiłem właśnie to starsze ;) . Więc niekoniecznie rok do przodu znaczy rok jeżdzenia więcej, a przy tej samej kasie możesz zyskać baaardzo dużo. Z resztą, tu trzeba się spotkać, oby nie tak jak na spocie w Chudowie ;) (bravo Ogranizer :peace: )

Zresztą nie trzeba daleko szukać - zaraz po awarii AKP pojawił się post chłopaczka, który nabył (pewnie w dobrej wierze) A6 tkę tdi z 2002 roku, z pięćdziesięcioma paroma tysiączkami przebiegu (czyli powinien być pucuś), a po 100km olej mu kapie z wydechu, a na 1000 km, wymyka mu olej ze stanu max na poniżej min. Więc tak na prawdę porządnie się przyjrzeć autu, czy ktoś np. (niekoniecznie przebiegiem) nie uszkodził rozrządu, i dla niskiego kosztu własnymi siłami na sprzęcie z Topex'u nie przełożył jak czysty ginekolog głowic, i z panem Józkiem nie założył szczęśliwym trafem kolejnego rozrządu i tak nie odsprzedał auta (hipotetyzuję, za nic w świecie nie sugeruję, że tak właśnie w tamtym przypadku było) człowiekowi, który był pewien, że kupuje praktycznie nowe auto. A tu taki zonk. Tak więc uważać trzeba, liczyć się z niespodzinkami też. A przede wszystkim nie oskarżać potem całego świata (i AKP ;) ) za wybór.

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2005 20:35:50 
Użytkownik

hans napisał(a):
Szymon , wnioskuje ze tez za bardzo nie masz pojecia o utrzymaniu aut a przepisujesz zaslyszane slogany .... nie pakuj do jednego wora wszystkich starych aut bo sam sobie zaprzeczasz ... czym sie rozni auto z 96 roku od auta z 93 czy 91 ? ... nie odpisuj, przemysl to tylko a jak chcesz pogadac to zapraszam na PW ... wyrazilem tylko swoje zdanie na temat Twojej wypowiedzi i nie licze na dyskusje bo nie o tym temat. Swoje zdanie zbudowalem na podstawie glownie wlasnych dowsiadczen , juz ponad 6 letnich za kolkiem Audi i prawie 400 tkm przejechane ta marka.
Pozdrawiam ;)

Hans ... jezdzilem VW przez 7 lat (w przerwie krotki romans ze sportowym fordem), a teraz od roku Audi wiec nie mow mi ile kosztuje utrzymanie auta. Roznica miedzy autem z 96, a z 91-93 jest chocby taka, ze nie mozesz go ubezpieczyc w AC. Druga rzecz to jednak trwalosc. Te kilka lat odbija sie na samym komforcie jazdy jak i stanie wnetrza pojazdu, nie mowiac o blasze lub podzespolach mechanicznych. Nie powiesz, ze starsze audi sie bedzie psuc rzadziej niz mlodszy opel lub DUZO mlodsza nubira, szczegolnie C4 z poczatku produkcji. Ja sobie nie zaprzeczam, tylko dla mnie takie kupowanie auta oczami bez solidnej kalkulacji korzysci jest nieco dziwne. Chlopak pisze, o kosztach utrzymania wiec niech ma swiadomosc, ze beda znacznie wyzsze. Nie chodzi o okazjonalne remonty po kilkaset zlotych co jakis czas tylko o codzienne wydatki paliwo, olej itd. 400 kkm jak Ty nie mam za soba ale 250 pewnie tak w autach koncernu. Nie chodzi mi o reklame opla na forum audi tylko o to, ze nie ma co pchac sie w starocie jesli ma sie pieniadze na cos nowszego. Bezsens! Taki sam jak kupno auto z salonu. Ale jak widzisz tez moge wyrazic opinie, widac wyroslem bo jestem zupelnie na wlasnym utrzymaniu, a do tego wielkimi krokami nadchodzi rodzina. Takim C4 chlopak moze zaszpanuje ale zony nie nakarmi i mieszkanie nie wyremontuje. Zamieni ekonomiczne auto na paliwozernego potwora - chyba, ze ma mozliwosc zalac na lewo beczke co jakis czas.

A z mojej niuni jestem cholernie zadowolony :D Szczegolnie, ze kupilem jak za psie pieniadze :D I po doprowadzeniu do stanu uzywalnosci wiele sie nie dzieje choc stosunkowo dobre czesci sa drogie :>

Jakie limity :?: W Neostradzie nie ma limitów :D

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1