.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 13:42:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 1.9 TDI (1Z) oraz niedomówienia wynikające z FORUM FAQ
PostNapisane: 25.sie.2005 21:21:56 
Użytkownik

Tak sobie czytałem posty Forum FAQ, ale zrodziło się w mojej głowie kilka pytań na których odpowiedzi tam nie znalazłem, bo każdy z postów po niedługim czasie zchodził treścią na offtopic....

1. doczytałem się że na zlotach pojawiają się głownie 1.9 TDI a ich właściciele wymieniają w kolejności alfabetycznej usterki związane z tymi silnikami... JAKIE USTERKI? przecież te silniki podobno bez większych problemów przejeżdżają setki tysięcy km!

2. czy w razie takowych usterek silnik dieslowski jest droższy w naprawach niż na przykład 2.0 ABK 115KM? no i czy jego utrzymanie jest również droższe? (nie mam tu na myśli spalania, a jedynie koszta filtrów, pasków itp...)

3. czym się różni CZIP-TUNING od MODUŁÓW CYFROWYCH? A może ja już zgłupiałem i to jest jedno i to samo? (byłem na kilku stronach które są poświęcone tej tematyce, ale nie znalazłem żadnych podstawowych informacji takich które laik by zrozumiał....)
Wyczytałem też w Waszym FAQ coś o jakiś BOX-ach?
Zauważyłem też że jeśli chodzi o czipy to na terenie Warszawy polecacie usługi jakiegoś Masters'a... nigdzie nie znalazłem namiarów na niego....
Jak ten człowiek ceni sobie swoje usługi? Za ile i na ile koni zwiększył bym moc swojego przyszłego TDI u tego człowieka?
(przykładowo Promotor-Mocy który jest zaraz koło mojego miejsca zamieszkania, proponuje do silnika 1.9 TDI moduł cyfrowy V-tech za 1400pln co daje 115KM... w cenę wliczony pomiar na hamowni przezd i po instalacji)
A u tego Masters'a jak sytuacja wygląda? Kto to wogóle jest ten człowiek?

P.S. nigdy wcześniej diesla nie miałem, stąd te pytania.....

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2005 21:49:51 
Klubowicz

ad 1
najczestsze usterki to:
modny ostatnio nastawnik potencjometryczny pompy wtryskowej, lejace wtryski z powodu np jakosci naszych paliw, nieszczelnosci w dolocie ze wzgledu np. na parciejace gumy, przeplywomierze - choc ponoc sa niesmiertelne w 1Zecie ;-) , turbina - zwlaszcza jesli poprzednik jezdzil na marnej jakosci oleju mineralnym wymienianym przy okazji wymiany akumulatora ;-)

swoim 1Zeciorem smigalem 3 lata i nie mialem ani jednej usterki (!!!) z listy powyzszej - robilem tylko zawieszenie, ale tak to jest jak czlowiek upadnie na glowe i jezdzi na 17" -40 mm po wroclawiu :diabel:

ad 2
jest tanszy bo elementow eksploatacyjnych jest mniej :P

ad 3
http://www.tdi-tuning.pl/

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2005 22:49:06 
Użytkownik

Auto: Renata
polecam jeszcze www.diagtronik.pl ....... ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2005 02:00:18 
Użytkownik

Byłem na stronie Diagtronika już wcześniej... ale ich strona jest na żenującym poziomie... i wizualnym... i merytorycznym... niewiele można się z niej dowiedzieć... choć wielu moich znajomych z okolicy robiło u nich swoje diesle i powiadają że to jedyna firma która "nie wkłada gotowców", tylko do każdej pojedyńczej fury piszą osobny program...

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2005 06:48:47 
Użytkownik

Auto: Renata
GAJER napisał(a):
Byłem na stronie Diagtronika już wcześniej... ale ich strona jest na żenującym poziomie... i wizualnym... i merytorycznym... niewiele można się z niej dowiedzieć... choć wielu moich znajomych z okolicy robiło u nich swoje diesle i powiadają że to jedyna firma która "nie wkłada gotowców", tylko do każdej pojedyńczej fury piszą osobny program...

wazna jest tresc ..... a w tym przypadku jak nie mam im ni do zarzucenia......... ale to twoj wybor ....... zobaczymy co bedziesz mowil jak kupisz TDI.......... ja w kazdym badz razie kilka razy u nich bylem i zaqwsze wyjezdzalem zadowolony a i na forum dostaje konkretne odpowiedzi .......
co do awaryjnosci to tak jak mowil Bilu plus przednie zawieszenie ,ale to bolaczka kazdego B4........... ja swoje mam ponad 2 lata ,przejechalem 84 tys km (w tym 20 tys na wirusie :P a aiutko ma przejechane 245 tys km ) i oprocz malych problemow z rozrzadem (wina poprzedniego wlasciciela- ale juz od dawna wszystko bangla jak nalezy ) oraz delikatnie (prawdopodobnie kulejacego nastawnika ) choc podejrzewam przetarcie sie kabli od nastawniika i czasami dotykanie do masy co powoduje podobny efekt jak uszkodzony nastawnik -jeszcze nie sprawdzalem, to nie mialem zadnych problemow z silnikiem,,,,,,,,, naprawde jak sie dba o ta jednostke jak nalezy to jest ona prawei ze niesmiertelna.... :P ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 26.sie.2005 07:40:21 
Użytkownik

Porównując forum "diagtronikowe" i "mastersowe" w/g mnie przoduje to drugie więcej materiałów tłumaczących wiele ciekawych wątków podparte rys. i zdjęciami, ale napewno warto odwiedzić oba choć nie rozwijają się tak jak na przykład nasze być może są bardziej zapracowani.

http://forum.tdi-tuning.pl

http://www.tdi-tuning.pl

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1