.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.cze.2025 20:00:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: korozja w szczelinach
PostNapisane: 11.wrz.2005 11:02:42 
Użytkownik

czy ktoś moze wie jaki środek jest dobry który nie niszczy uszczelek gumowych a zabezpieczy takie miejsca przed korozja jak stykanie sie blachy z gumą ?

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2005 16:04:14 
Użytkownik

Auto: A6Q C5/CQ B2/A3 8L
A co chcesz tam zabezpieczać? Fabrycznie jest juz dobrze zabezpiecznone

A jeśli masz już rdze przy uszcxzelkach to musisz je zdjąc, potem papier scierny podklad i lakier bazwoy i bezbarwny, inaczej sobie zabezpieczbnie nie wyobrażm ;)

'98 Audi A3 1.8 20V Ambiente (AGN), 2013-? Obrazek
Obrazek

Tytuł: Korozja w szczelinach.
PostNapisane: 11.wrz.2005 19:59:27 
Użytkownik

Witam.
Audi jak pisze powyżej kolega nie powinno korodować bo jest fabrycznie tak zabezpieczony, że nie ma potrzeby tego robić , ale jeżeli twój ma korozję to auto było wcześniej bite. Proponuję oczyścić z lekka - posmarować "kortaninem", który w chodzi w reakcję z rdzą i ją niweluje podkład i malowanko.
Powodzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 11.wrz.2005 20:12:31 
Użytkownik

Czesław, tylko nie "kortaninem", to najgorsze badziewie jakie widziałem. Jak nie wierzysz to zrób sobie test. Weź stalowy płaskownik, wsadź do słonej wody na tydzień, żeby złapał trochę rudej. Potem wyjmij, oczyść, pomaluj "kortaninem", a następnie farbą i z powrotem do wody. Efekt? ruda żre jak żarła, albo nawet gorzej.
Udało mi się kupić preparat o nazwie "Brunox Epoxy", polecany na forum lakierniczym i tą samą metodą go sprawdziłem. Efekt? Zero rudej, a na dodatek jest to rodzaj żywicy epoxydowej, a więc można bezpośrednio na nią kłaść szpachlę itp. bez obawy o uszkodzenie powłoki. Do dostania w hipermarketach Liroy. Niestety nietanie (ok. 20 pln za 100 ml), ale rewelka.
Więcej info http://www.brunox.com.pl/epoxy.htm.
Co do reszty to jak wyżej koledzy napisali

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2005 01:58:03 
Użytkownik

No ok. Ciekawy ten preparacik. A powiedzcie mi jeszcze jak to się ma do pożniejszego zastosowania "baranka" na takie spryskane elementy?? Jaka kolejność? Brunox -> baranek -> podkład
czy może Brunox -> podkład -> baranek??

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2005 02:20:06 
Użytkownik

Auto: C7
JAK RUDY TO TYLKO LAKIERNIK CO TU KOMBINOWAĆ.POZDRO. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2005 15:09:08 
Użytkownik

Snaffie, co do kolejności to nie ma większego znaczenia (tak myślę), gdyż brunox jest preparatem żywicznym więc można na niego kłaść praktycznie każdy rodzaj powłoki. Natomiast nie wiem czy ma znaczenie czy podkład na baranek, czy baranek na podkład :).
Rafala6, a jak myślisz czy lakiernik nie używa żadnych preparatów? Jeśli rzeczywiście nie to gonić takiego lakiernika, bo po roku czy dwóch temat powróci ze zdwojoną siłą. Jak już pisałem największy problem to ruda w mikropęknięciach i mikroporach, z których żadna szczotka ani piaskarka nie wyczyści rdzy, natomiast brunox wnika we wszystkie te miejsca i wiąże tlenki nie dopuszczając do dalszego rozwoju rudej.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1