.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.cze.2025 00:18:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stuki w przednim zawieszeniu po wym. tuleji i łączników
PostNapisane: 30.wrz.2005 18:16:02 
Użytkownik

Witam!
Posiadam taki problem z zawieszeniem. Niedawno wymieniłem prawie troche przedniego zawieszenia, tzn łączniki stabilizatorów i tuleje na wachaczach. Jak jezdze po dziurach to tak tłuche jakby miał się rozlecieć samochód. Jak byłem u fachowca to coś tam posprawdzał i powiedział że to będą dwie gumy na stabilizatorze głównym. Czy to jest możliwe żeby z powodu ich wybicia tak stukało z przodu. Jest to dzwięk któru jakby dochodził z podłogi. Co może być przyczyna.

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2005 20:14:07 
Użytkownik

podłączam się do pytania poprzednika...
gdzie leży przyczyna??

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2005 00:04:48 
Użytkownik

moga to byc łożyska amortyzatorów,czesto gęsto sie to zdarza w audi B4 ale nie koniecznie...

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2005 10:02:46 
Klubowicz

sprawdź też te 4 gumowe silentbloki pod wózkiem silnika i swożeń wahacza.

POZDRO

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2005 16:06:13 
Użytkownik

Witam!

Stawiam na lozyska pod Amortysatorami. Tez to juz mialem.

Niedawno myslalem, ze znowu musze je wymienic. Cos stukalo, wlasnie w podlodze- jakby cos luznego bylo. Akurat musialem zrobic przeglad, wiec przy okazji zapytalem na stacji diagnostycznej, co to moze byc. Majster mi na to, ze to sa "koncowki drazka reakcyjnego" (lub cos takiego). Pojechalem do mechanika wymianic. Ale to nic nie dalo- dalej stukalo. Wtedy chwycilem mechanika, przejechalem sie z 200m, poczym on otworzyl maske i .... DOKRECIL AMORTYZATOR!!!!

:D

Myslalem, ze padne z wrazenia!!! Nigdy bym sie u siebie nie spodziewal luznego Amorka HAhahaa!

Ale to taka historyjka na boku.

Sprawdz lozyska. To jest czesta przyczyna

Pozdrawiam

Tytuł: Re: Stuki w przednim zawieszeniu po wym. tuleji i łączników
PostNapisane: 26.paź.2005 16:47:59 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Buddha napisał(a):
Witam!
Posiadam taki problem z zawieszeniem. Niedawno wymieniłem prawie troche przedniego zawieszenia, tzn łączniki stabilizatorów i tuleje na wachaczach. Jak jezdze po dziurach to tak tłuche jakby miał się rozlecieć samochód. Jak byłem u fachowca to coś tam posprawdzał i powiedział że to będą dwie gumy na stabilizatorze głównym. Czy to jest możliwe żeby z powodu ich wybicia tak stukało z przodu. Jest to dzwięk któru jakby dochodził z podłogi. Co może być przyczyna.

Łozyska amortyzatora i gumy na stabilizatorze drgań wzdłużnych do wymiany.
Poza tym gruntowny przegląd zawiechy byc moze amortyzatory juz ie trzymają

Tytuł:
PostNapisane: 26.paź.2005 17:53:14 
Użytkownik

łożyska amortyzatora łatwo sprawdzić najlepiej we dwie osoby , jedna naciska(buja) autem a druga po ściągnięciu osłonek na kielichu przystawia rękę(ostrożnie bo jak będzie luz to palce przyciśnie).Nie wydaje mi się jednak aby to były łożyska bo czemu by się tak nagle miały zepsuć(raczej może być coś za słabo dokręcone).Ja takich stuków szukałbym raczej po stronie wyrobionych gumek na drążku skrętnym- to ten co idzie od łączników stabilizatora, gumki te kosztują grosze a efekt piorunujący.

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2005 22:13:16 
Użytkownik

łożyska amortyzatorów wymieniłem całkiem niedawno... więc ta opcja odpada... może faktycznie amorek nie jest dokońca dokręcony?? Jak bujam samochodem i włożę łapę pod kielich gdzie mocowany jest amorek to wyczuwam minimalny stuk... więc może faktycznie nie jest dokręcony... a co myślicie o łącznikach stabilizatorów??? w najbliższym czasie jak znajdę czas to cos pogrzebie i zobaczymy... jak pomoże to napiszę...

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2005 06:12:07 
Użytkownik

zacznij od tego stabilizatora-te gumy potrafią nieżle hałasować.

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2005 07:06:40 
Użytkownik

Gumy na głownym odcinku stabilizatora - jeśli miałeś wcześniej wyrypane łączniki, stabilizator na drobnych dziurach praktycznie nie pracował, tylko luzy na łącznikach, teraz - gdy masz sztywne (-niejsze) łaczniki, stabilizator zaczął obracać się w innych kątach na zapieczonych gumach - miałem to samo. Powinno ustać po jakimś czasie, jeśli to stabilizator. Tylko nie wiem, w jaki sposób, i kiedy Ci 'rąbie'. U mnie było przy drobnych dziurach (jak pofałdowania na jezdni przy dużej prędkości) zdecydowanie słyszalne jakby strzały, czy przeskoki czegoś. Na duzych dziurach i tak bardziej było słychać inne elementy zawieszenia.
Moment, z którym zaczęło Ci stukać, każe przypuszczać, że to tylko sprawa stabilizatora - żadko zdarza się, żeby nagle Ci strzeliły inne elementy zawieszenia, dokładnie w czasie po wymianie łączników, które z reguły wymienia się 13-tką (czasami z 16-tką, jak się główka obraca ;) ) , a więc bez ingerencji w cokolwiek innego. Nie używa się przy tym żadnych ściągaczy, czy młotka, by roztrzaskać coś innego przy okazji.

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2005 14:44:39 
Użytkownik

Vanderlei a jesli gumy stabilizatora byly wymieniane razem z lacznikiem ??

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2005 15:30:20 
Użytkownik

Vanderlei napisał(a):
Tylko nie wiem, w jaki sposób, i kiedy Ci 'rąbie'. U mnie było przy drobnych dziurach (jak pofałdowania na jezdni przy dużej prędkości) zdecydowanie słyszalne jakby strzały, czy przeskoki czegoś. Na duzych dziurach i tak bardziej było słychać inne elementy zawieszenia.

U mnie stuka dokładnie tak jak to opisałeś, na mikro nierównościach słychac takie dudnienie...

Więc do wymiany gumy na stabilizatorze?? ile taka gumki kosztują i jak to wygląda z wymianą??

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2005 19:09:42 
Użytkownik

śmieszna sprawa jeśli chodzi o cenę i wymianę-zdejmij osłonę pod silnikiem i wszystko będziesz wiedział.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1