Wojwot napisał(a):
Witam wszystkich forumowiczów poraz pierwszy na forum Audi.
Kupiłem Audi a4 z roku 1995, silnik 1,9 tdi
Mam kilka pytań na które nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi w opcji "Szukaj", więc pytam.
1. Auto wyposażone jest w klimatronik, ale nie podświetlają mi się dwa ekraniki
w tym panelu, więc jak wymontować panel i uzupełnić żaróweczki, bez uszkodzenia jakichkolwiek elementów?
2. Brakuje podświetlenia obrotomierza i prędkościomierza, tzn chyba są przepalone 2 żarówki, więc jak wyciągnąć kombiinstrument (wskaźniki) i na co zwrócić przy tej operacji uwagę?
3. Oszukuje wskaźnik poziomu paliwa, tzn w momencie kiedy powinna zapalać się rezerwa - wskaźnik wskazuje 1/2 zbiornika- czy w zbiorniku jest jakiś pływak, którego dźwignię można podgiąć, żeby to naprawić , czy można to naprawić w jakiś inny sposób?
4. chcę w nim wymienić rozrząd z uwagi na to, że auto ma przejechane 177000 a nie wiem kiedy ostatnio był wymieniany - jakie koszty, jaka firma, na co zwrócić przy tym uwagę, ewentualnie gdzie w Warszawie wymienić?
5. Chcę wymienić olej w silniku, chciałem zalać go olejem Mobil do diesla, co o tym oleju myślicie?
6. jaki olej zalać do skrzyni biegów - skrzynia manualna
To chyba byłoby już wszystko na chwilę obecną, z góry piękne dzięki
mam nadzieję, że nie zlinczujecie mnie za tak obszernego posta.
Wojwot
4. Pasek Contiego i reszta z najwyższej półki. Koszt ok 800 zeta z wymianą.
W Warszawie Diagtronik i Masters chyba ...
5. Olej lej full-syntetyk, osobiście jeździłem na Shellu a teraz zalałem Castrolem RS.
PS 177 tys km to tylko wskazanie licznikowe, nie sugeruj się nim zbyt mocno ...