Karli napisał(a):
Rozumiem program to Delta Scan1Z ????
Napisz z czym był największy problem z regulacją nastawnika i jak ewentualnie się przed tym ustrzec.
Program to polski vag-com.
Problemy były 3:
1) zdjęcie płytki z elektroniką
2) ustawnie czujnika indukcyjnego RSW w V
3) ustawienie poprawnej dawki paliwa w mg/skok
Ad 1)
Pod całą płytkę na wylot wsadzłem sztywną blaszkę i stukając w szeciokątną śrubę podważałem blaszką płytkę, aż zeskoczyła. Była ona na wcisk założona na "rdzeń wirnika" który jest w kształcie stożka niestety tego na zdjęciach nie widać.
Kolejnym sposobem jest nałożenie klucza na śrubę (śruba na wskazówce czujnika) i z wyczuciem kręcenie w lewo i jednoczesne podważanie płytki.
Ad 2)
Akurat ustawianie tego czujnika jest bardzo dobrze opisane w opisie i należy pamiętać by nie dokręcać czujnika po jego ustawieniu a najpierw nałożyć pokrywę nastawnika i ponownie sprawdzić nastawy i je skorygować. Gdyż jest to czujnik indukcyjny
Ad 3)
Mimo iż przed rozebraniem nastawnika zrobiłem oznaczenia na pompie, to po złożeniu okazało się, że to cholerstwo jest bardzo czułe na każdy ułamek mm. I tak przed rozebraniem miałem dawkę 11-13mg/skok po złożeniu wg oznaczeń na pompie dawka była 3-5mg/skok. I tutaj bez vag-coma bym sobie nie poradził. Zresztą identycznie sprawa wyglądała w Ad 2)
Kolejny problem ujawnił się w 24h po złożeniu samochodzik poprostu pewnej nocy nie uruchomił się i do domu wrócił na cholu.
Puścił lut na jednym ze styków elektrycznych.
Zapomniałem dodać w pierwszym poście, iż mechanik powiedział, że dobrym wyjściem jest rozebranie całej pompy i jej wyczyszczenie gdyż na jej dnie są również opiłki (co ponoć wcale nie jest trudne) oraz to że do czyszczenia/przemywania pomp są specjalne płyny. Wsumie nie wiem co to za "specjalne płyny" no, ale ponoć takowe są.
P.S. Sprzedam Interfejs na transoptorach o taki:
http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=8