Do @Simpson i innych którzy nie zrozumieli mojego posta.Jasne że nie widziałem jeszcze Audiolki z 2 suwowym silnikiem, ale co miałem napisać jeśli wielu z Was uważa że jeśli motor bierze 1L na 1000km i to jest w normie.To jak łatwo wyliczyć 10L na 10000km i to ma być normalne zużycie?To że instrukcja pisze do 1L na tysiąc to tylko po to że jak komuś a różni są kierowcy motor bierze olej i jak taka psoba pojedzie z reklamacją np. to pytają czytał Pan/i instrukcję obsługi, jeśli tak to o co Panu/i chodzi jest wszystko oki.
Ps.Każda z firm się w ten sposób zabezpiecza nie tylko Audi, bo co by było gdyby tysiące ludzi zgłaszali się do serwisu z reklamacjami że olej ubywa ileż to spraw w Sądach by było i jak na tym by wychodzili producenci aut
Pomyślcie logicznie przy takim zużyciu jakie tam się musząrobić nagary np. na świecach

, a o analizie spalin nie wspomnę, jak takie auto by przeszło test spalin rygorystycznie przestrzegany u nsaszych sąsiadów zza Odry

Po co są jakieś tam normy emisji spalin Euro 2 czy 3

- chyba nie po to aby silnik brał 10L oleju na 10tys.
Wydaje mi się że @zanjac powinieneś pomyśleć o wymianie uszczelniaczy zaworowych(pierwszy powód brania oleju w silniku, a w szczególności marki Audi), koszt niewielki a efekt może być piorunujący, @Lukasik dobrze pisze przebierg 240tys. na ten silnik to jest nic i założę się że tak cylindry jak i pierścienie są w nim jak nowe(wszakże pod warunkiem że nie był np. przegżany).
Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.