.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.cze.2025 10:42:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Założyli mi hu..... LPG I generacji - Na jaka zmienić?
PostNapisane: 13.gru.2005 14:29:04 
Użytkownik

Umawiałem się przez telefona z gaziarzami na instal. II gen. Zaprowadziłem samochód a oni założyli mi I gen. tj. bez kompa i na Reduktorze Tomasetto 100 HP (wyczytałem że to do 100 KM). Jutro jadę i zmienią mi na II gen. Powiedziałem że chcę reduktor BRC (doradźcie mi jaki - AT90E czy Tekno ?) oraz jaki komputer ? ( Just czy AL-700 ? ) Teraz mam STAG 2-L. Proszę o pomoc. Mam czas do jutra do 8 rano. Teraz samochód pali w mieście 15-16 a w trasie 12-13 przy lekkiej nodze. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 14:32:01 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
znaczy się piszesz, że ni emasz kompa a potem piszesz, że masz STAG 1 ? coś się tu nie klei.

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 14:37:55 
Użytkownik

Leo napisał(a):
znaczy się piszesz, że ni emasz kompa a potem piszesz, że masz STAG 1 ? coś się tu nie klei.

hmmmmm. Nie STAG 1 tylko STAG 2-L. Nie wiem co to za komputer skoro skład mieszanki ustawiają mi poprzez kręcenie ręczne zaworkiem na przewodzie gumowym między reduktorem a mixerem. a chyba powinno się podłączyć pod kompa i wprowadzić ustawienia składu mieszanki ?

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 14:39:20 
Klubowicz

AL 700 + Lovato

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 14:49:40 
Użytkownik

wordeck napisał(a):
AL 700 + Lovato

Pozdrawiam

możesz podać symbol tego reduktora Lovato. Żeby znowu nie okazał się za mały

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 14:51:50 
Klubowicz

Deny napisał(a):
wordeck napisał(a):
AL 700 + Lovato

Pozdrawiam

możesz podać symbol tego reduktora Lovato. Żeby znowu nie okazał się za mały

Moc samochodu + 30%

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 14:51:55 
Użytkownik

reduktor brc do tego sterownik bingo (bardzo stabilna elektronika ,przyjazny soft.tani interface)mam 2 lata i sobie chwale

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 14:53:13 
Użytkownik

Jesli rzeczywiscie masz gaz I gen a na to mi wyglada z twojego opisu to mozesz nie przejsc przegladu. Swoja droga juz takich instalacji sie nie montuje......

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 14:59:26 
Użytkownik

marcys_s napisał(a):
Jesli rzeczywiscie masz gaz I gen a na to mi wyglada z twojego opisu to mozesz nie przejsc przegladu. Swoja droga juz takich instalacji sie nie montuje......

piszę przecież że jutro zmieniają mi na II gen.

czekam na propozycję jaki reduktor i komp. Kolega powyżej radzi BRC + BINGO. czytam właśnie na www, że ogólnie jest to dobra elektronika. Chwalą też sobie AL-700 i JUST.

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 15:34:54 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
stag 2-l to taki pseudo komputer. Taki badziew mozna zamontowac do poloneza, ale nie do audi. Jesli moge coś polecic to co najmniej stag-50/100, beda musieli tylko wiazke wymienic. dobry reduktor i regulacja to podstawa. moze byc brc at90e.

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 16:09:51 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
...moze byc brc at90e.

ale wersja pneumatyczna czy elektrycznie sterowany ? Bo widze że są dwa rodzaje http://www.czakram.pl/katalog1.php?name=reduktorylpg

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 20:20:56 
Klubowicz

polecam stronke:
http://www.godula.cc.pl/index.php?mode= ... 20gazowych

Błogoslawiony człowiek, ktory nie majac nic do powiedzenia powstrzymuje się od ubrania tego faktu w słowa

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 21:25:06 
Użytkownik

Może być Bingo, albo AL-700. Z tym, że do Autronica (AL-700) trzeba dołożyć emulator wtrysku, bo ten model ma tylko emulator lambdy wbudowany. Bingo ma już wszystko na pokładzie. Są dwie wersje Bingo - M do jednopunktu i S do wielopunktu S'ka występuje w dwóch typach 4-ro i 6-cio kanałowa (chodzi o ilość emulatorów wtryskiwaczy).
Ja u siebie mam Bingo na reduktorze Tomasetto i bardzo jestem zadowolony, w poprzednim autku też miałem Bingo. O stagu to szkoda gadać wogóle. BRC Just też nie jest najciekawszy, to też jakaś taka kombinacja i na dodatek do regulacji trzeba mieć "specjalny" diagnostic box :), no chyba, że już wreszcie zaczęli robić jak ludzie pod PC-ta.

Tytuł:
PostNapisane: 13.gru.2005 22:37:06 
Użytkownik

Danek napisał(a):
Może być Bingo, albo AL-700. Z tym, że do Autronica (AL-700) trzeba dołożyć emulator wtrysku, bo ten model ma tylko emulator lambdy wbudowany. Bingo ma już wszystko na pokładzie. Są dwie wersje Bingo - M do jednopunktu i S do wielopunktu S'ka występuje w dwóch typach 4-ro i 6-cio kanałowa (chodzi o ilość emulatorów wtryskiwaczy).
Ja u siebie mam Bingo na reduktorze Tomasetto i bardzo jestem zadowolony, w poprzednim autku też miałem Bingo. O stagu to szkoda gadać wogóle. BRC Just też nie jest najciekawszy, to też jakaś taka kombinacja i na dodatek do regulacji trzeba mieć "specjalny" diagnostic box :), no chyba, że już wreszcie zaczęli robić jak ludzie pod PC-ta.

ADR 1.8 125 KM to wielopunkt ? czyli jutro zapodajemy BRC Bingo S + reduktor BRC AT90E

Tytuł:
PostNapisane: 14.gru.2005 06:45:14 
Użytkownik

BRC, LOVATO... Wszystko moim zdaniem zależy od regionu w którym mieszkasz. U nas niemal wszyscy operują na LOVATO i tak też bym Ci polecał, ale nie wiem co montują u Was. Z jakością bywa różnie.
Osobiście w B3 miałem LOVATO i przez rok czasu nie było dosłownie żadnych problemów ! Nawet nie musiałem regulować auta.
Zarówno BRC jak i LOVATO potrafią się zepsuć i ciężko przewidzieć czy dany reduktor będzie lepszy od drugiego. Jeśli już musisz wybierać to moim zdaniem załóż to na czym operuje większość zakładów, gdyż zawsze możesz zasięgnąć opinii innych warsztatów, a tak to będziesz skazany na tego jednego papraka :P
Moja uwaga co do wyboru, jeśli możesz to może jednak nie wybieraj sam sobie elektroniki czy reduktora !! W przypadku jakichkolwiek problemów wszystko zwalą na Ciebie - "Gdybyśmy założyli ten czy ten reduktor/komputer nie byłoby takich problemów". Jeśli to oni założą zawsze będziesz miał mieć prawo do nich o to pretensję, a tak to będą kazali Ci płacić za jakiekolwiek prace...

Jeśli zakład stosuje takie tricki z oszukiwaniem na elektronice to ja wogóle już bym zrezygnował z ich instalacji. Teraz nie założyli Ci kompa, a później okaże się coś jeszcze. Dodatkowo możesz mieć problem z naprawami gwarancyjnymi lub regulacjami. Wszędzie (prawdopodobnie) będą Cię zbywać.
Jeśli robią jakiś problem z włożeniem elektroniki jedź do rzeczoznawcy. Opisze Ci co i jak, zakładasz sprawę i wygrywasz :) Teraz NIE WOLNO pomijać w instalacji elektroniki. Wszystko...

Tytuł:
PostNapisane: 14.gru.2005 08:28:49 
Użytkownik

Cytuj:
Deny napisał:
ADR 1.8 125 KM to wielopunkt ? czyli jutro zapodajemy BRC Bingo S + reduktor BRC AT90E

Może być, z tym, że Bingo to produkt KME, a nie BRC :).
To co napisał Traviz też ma swój sens, z tym, że mam bardzo złe doświadczenia z elektroniką lovato do II gen. dlatego nie polecam, ponadto ma bardzo ubogie możliwości programowania. Faktycznie przez rok nie miałem z nią problemów, a jak minęła gwarancja to zaczęły się szopki :(. Natomiast parowniki Lovato uchodzą za najlepsze (faktycznie są bardzo wytrzymałe).

Tytuł:
PostNapisane: 14.gru.2005 09:21:03 
Użytkownik

Deny napisał(a):
Leo napisał(a):

hmmmmm. Nie STAG 1 tylko STAG 2-L. Nie wiem co to za komputer skoro skład mieszanki ustawiają mi poprzez kręcenie ręczne zaworkiem na przewodzie gumowym między reduktorem a mixerem. a chyba powinno się podłączyć pod kompa i wprowadzić ustawienia składu mieszanki ?

przeciez gaz bez elektroniki nie przejdzie zadnego przegladu..co za baran to zakladal???

Tytuł:
PostNapisane: 14.gru.2005 12:53:39 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
jacekk. napisał(a):
Deny napisał(a):
Leo napisał(a):

przeciez gaz bez elektroniki nie przejdzie zadnego przegladu..co za baran to zakladal???

A co ma piernik do wiatraka.
Przegląd jest robiony dla stwierdzenia legalizacji butli ewentualnie jej szczelności :!: a nie dla elektroniki, czy systemu zasilania :< .

Tytuł:
PostNapisane: 14.gru.2005 16:18:45 
Użytkownik

Adam12 mylisz się. Wg nowych przepisów, wszystkie samochody rejestrowane po raz pierwszy w polsce po 05.95r i wyposażone w sondę lambda i katalizator muszą być wyposażone w elektroniczne sterowanie dawką gazu. Diagnosta na przeglądzie może zakwestionować brak elektroniki i nie podbić przeglądu. Stag 1 i 2L to najprostsze urządzenia (trudno je nazwać komputerami :) ), które umożliwiały montaż praktycznie I gen. i ominięcie tego przepisu.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1