.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 21:40:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 03.sty.2006 23:43:30 
Użytkownik

Ostatnio tez przerabiałem ten temat, wymieniłem jedną z końcówek kierowniczych w mojej A4 i niczego nieświadomy pojechałem ustawiać zbieżność do zaprzyjaźnionej stacji obsługi PZM'ot, jakie było moje zdziwnienie jak usłyszałem,że tego nie da się zrobić ot tak poprostu i musze niestety pojechać do ASO, które ma odpowiedni sprzęt, więc umówiłem się i odstawiłem auto do autoryzowanego serwisu i ledwo zdążyłem do chaty wrócić jak dzwoni telefon z ASO i prosi o odbiór auta, niestety wystapił problem nie do przejścia dla ich sprzętu , tzn. mechanik wykrył w moim aucie czerwone sprężynki HR i zonk..........kazano mi załatwic od producenta sprężyn dane do ustawienia zbieżności i dopiero z tym wrócić do nich :D
Mam papiery do tych sprężyn, TUV i jakieś dane techniczne, ale tam nie ma żadnych wartości odnośnie ust. zawiechy.
Niestety zmuszony jestem jeździć ze zbieżnością ustawioną "na oko" ku niezadowoleniu moich nowych zimówek :)
Czy rzeczywiście są takie problemy z tym wielowahaczowym zawiasem :?:

Tytuł:
PostNapisane: 04.sty.2006 06:22:40 
Użytkownik

Tomko napisał(a):
Ostatnio tez przerabiałem ten temat, wymieniłem jedną z końcówek kierowniczych w mojej A4 i niczego nieświadomy pojechałem ustawiać zbieżność do zaprzyjaźnionej stacji obsługi PZM'ot, jakie było moje zdziwnienie jak usłyszałem,że tego nie da się zrobić ot tak poprostu i musze niestety pojechać do ASO, które ma odpowiedni sprzęt, więc umówiłem się i odstawiłem auto do autoryzowanego serwisu i ledwo zdążyłem do chaty wrócić jak dzwoni telefon z ASO i prosi o odbiór auta, niestety wystapił problem nie do przejścia dla ich sprzętu , tzn. mechanik wykrył w moim aucie czerwone sprężynki HR i zonk..........kazano mi załatwic od producenta sprężyn dane do ustawienia zbieżności i dopiero z tym wrócić do nich :D
Mam papiery do tych sprężyn, TUV i jakieś dane techniczne, ale tam nie ma żadnych wartości odnośnie ust. zawiechy.
Niestety zmuszony jestem jeździć ze zbieżnością ustawioną "na oko" ku niezadowoleniu moich nowych zimówek :)
Czy rzeczywiście są takie problemy z tym wielowahaczowym zawiasem :?:

jedyne wyjście widzę - wypierd......ć trzeba te sprężyny bo: nie da się ustawić na nich zbieżności, komfort na naszych drogach jest do dupy, negatywne skutki dla zawieszenia, zaczepiam wszędzie gdzie się da

Tytuł:
PostNapisane: 04.sty.2006 07:19:09 
Użytkownik

co trzeba zdemontować aby wymienić spręzyny?

Tytuł: Jak sprawdzić czy A4 jest fabrycznie obniżona?
PostNapisane: 04.sty.2006 13:35:49 
Użytkownik

siema. Mialem swojeg czasu Audi A4 i też miałem problem ze sprężynami. W serwisie w niemczech mi powiedzieli ze seryjne sprężyny są koloru czarnego i maja małą plamkę na zwoju i to oznacza jakie to jest zawieszenie.

Tytuł: Jak sprawdzić czy A4 jest fabrycznie obniżona?
PostNapisane: 04.sty.2006 13:43:13 
Użytkownik

tylne czy przednie sprężyny? tylne dasz rade samemu a co do przednich to bym ci odradzał samemu jeśli tego jeszcze nigdy nie robiłeś. potrzebujesz specjalny ściągacz do sprężyn bo podczas rozbierania może ci wystrzelić jak z procy. milej zabawy.

Tytuł: Re: Jak sprawdzić czy A4 jest fabrycznie obniżona?
PostNapisane: 04.sty.2006 21:19:40 
Użytkownik

Maro..! napisał(a):
tylne czy przednie sprężyny? tylne dasz rade samemu a co do przednich to bym ci odradzał samemu jeśli tego jeszcze nigdy nie robiłeś. potrzebujesz specjalny ściągacz do sprężyn bo podczas rozbierania może ci wystrzelić jak z procy. milej zabawy.

tylnie i przednie

Tytuł: Re: Jak sprawdzić czy A4 jest fabrycznie obniżona?
PostNapisane: 04.sty.2006 22:21:53 
Klubowicz

Maro..! napisał(a):
potrzebujesz specjalny ściągacz do sprężyn bo podczas rozbierania może ci wystrzelić jak z procy. milej zabawy.

Może wystrzelić podczas odkręcania sprężyny i amora od zawieszenia czy przy wyciąganiu amortyzatora z wnętrza sprężyny :?:

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2006 16:45:30 
Użytkownik

amortyzator ze spręzyną wyciągniesz bez problemu,ale jak będziesz rozkręcał górną śrubę żeby wyjąć sprężynę to wtedy może ją wystrzelić. Z tylną nie ma tyle problemu bo idzie ją przytrzymać rękoma ale jeśli juz masz ściągcz to lepiej go zastosuj. bo wiesz,szkoda stracić zęby....

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2006 17:10:40 
Klubowicz

Dzięki Maro

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1