.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.cze.2025 21:47:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nie bijcie ;) Audi 100 C3 Avant Quattro 2.3
PostNapisane: 05.sty.2006 07:43:43 
Użytkownik

Auto: A8 D2FL 3.7Q
Już trochę z Wami jestem, śledzę głównie forum techniczne i jako że nie mam jeszcze auta na A ;) wypowiadam się raczej w tematach ogólnych. Jednak przyszła pora na telesfora i rozglądam się za modelem wymienionym w temacie. Mam w zasadzie dwie opcje:

- sprowadzanie - tutaj problemem jest odległość, język, kupa formalności i brak doświadczenia w sprowadzaniu, choć to ostatnie da się wspomóc dzięki znajomemu.
- kupno w kraju - w tym przypadku odpada większość problemów wymienionych powyżej, jednak zapewne zagadką będzie stan techniczny. choć z drugiej strony jestem skłonny wydać nawet kilka setek na rzetelne sprawdzenie auta na warsztacie i ew. przez rzeczoznawcę (tylko czy wykryje on usterki i potencjalne wady).

Na co szczególnie zwracać uwagę przy oględzinach ww. modelu? Z tego co doczytałem do tej pory:
- układ wspomagania kierownicy (zwłaszcza pompa)
- działanie tzw. akumulatora ciśnienia - gruszki :)
- działanie 4x4 - tylko jak to sprawdzić :/ - gwałtowne ruszanie i nasłuchiwanie niepokojących stuków, sprawdzenie blokad dyfrów?
- działanie zasilania benz./gaz (o ile jest instalka)
- klekot przy uruchamianiu (szklanki reg. zaworów)
- stan amortyzatorów z tyłu (bo w Q b. drogie?)
- ?

Wiem, że temat przynajmniej częściowo był już poruszany, jednak chciałbym uzyskać informacje bardziej "skondensowane" i konkretne. Stąd te "nie bijcie" ;)

Wypatrzyłem póki co np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80111578 przynajmniej jeśli chodzi o wygląd. Jak dla mnie - śliczności :579:

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 05.sty.2006 07:56:36 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
co sprawdzic...

obejrzyj dokladnie samochod, czy nie ma w nim za duzo drucianki. praktycznie najwazniejsze jest to czy samochodzik nie mial duzego dzwona, nie jest zgiety.

sprawdz czy uklad benzynowy jest w nalezytym stanie, odpalajac na zupelnie zimnym silniku, poo winien odpalic bez problemu i pracowac sam. po nagrzaniu sprawdz osiagi. posluchaj silnika czy rowno chodzi czy nie rzuca nim za mocno. przeciagnij na 3cim biegu od 1000obr do 6500obr czy rowno i bez szarpania kreci.

zrob crash test poszarp troche nieumiejetnie zmieniajac biegi, czy za mocno nic nie stuka puka. pojezdzij po dziurkach. jadac na pierwszym biegu przyspiesz, przyhamuj silnikiem i gwaltownie dodaj gazu.

quattro... to sie raczej nie psuje, chyba ze jezdi sie bez oleju :D

amorki tyle 2x drozsze niz w zwyklym.

Tytuł:
PostNapisane: 05.sty.2006 08:33:40 
Użytkownik

Auto: A8 D2FL 3.7Q
Lukasik napisał(a):
co sprawdzic...
zrob crash test poszarp troche nieumiejetnie zmieniajac biegi, czy za mocno nic nie stuka puka. pojezdzij po dziurkach. jadac na pierwszym biegu przyspiesz, przyhamuj silnikiem i gwaltownie dodaj gazu.

:680: ;)

Dzięki za tą i pozostałe informacje :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 05.sty.2006 08:55:38 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
krisker napisał(a):
Lukasik napisał(a):
co sprawdzic...

:680: ;)

Dzięki za tą i pozostałe informacje :peace:

hehe mialem na mysli bardziej test drogowy :D niz spotkanie ze ścianą :)

Tytuł: Re: Nie bijcie ;) Audi 100 C3 Avant Quattro 2.3
PostNapisane: 05.sty.2006 11:55:59 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
krisker napisał(a):
Wypatrzyłem póki co np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80111578 przynajmniej jeśli chodzi o wygląd. Jak dla mnie - śliczności :579:

Pozdrawiam

Zobacz to:

http://www.dts-team.waw.pl/allegro.jpg

Łap mnie na gg jak chcesz pogadać o takim aucie.

pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1