RADEK_MARKO napisał(a):
baskecior napisał(a):
Tobie radze sprawdzić jeszcze filtr paliwa , pewnie wody w nim pod dostatkiem ...

Filtr paliwa niedawno był wymieniany (około września 2005).
Być może woda się wytrąciła. Nie wiem czy to możliwe, jak coś to wyprowadźcie mnie z błędu - ogólnie woda i olej są niemieszalne, ale słyszałem, że woda może byś w postaci zemulgowanej (emulsja) w ON (i w innych olejach) - tylko czemu miała by się wytracić w filtrze, a nie w zbiorniku?
Proszę też o opinię na temat patentu z podłaczeniem butelki z ON do pompy wtryskowej (bez filtra, olej zasysany bezpośrednio z butelki), bo jak na razie to jedyny sensowny sposób jaki znam na uruchomienie traktora.
Przeczytaj uważnie co napiszę:
Woda w zbiorniku paliwa jest zjawiskiem normalnym, zwłaszcza kiedy samochód jest użytkowany zimą z niskim poziomem paliwa w zbiorniku. Do tego dochodzi bałągan w paliwie w postaci zanieczyszczeń stałych. Wszystko to odkłąda się w filtrach, wężach i zbiorniku. W zależności od ilości wody albo zostanie jej więcej albo mniej w najniższych punktach instalacji paliwowej.
To co opisujesz to ewidentne podmarzanie wody w przewodac paliwowych , filtrze lub gdzieś po drodze paliwa z baku do silnika.
Zakup sobie jeszcze dobry człowieku pół litra denaturatu i chlupnij ćwiartkę na pełny zbiornik ON`u. Spowoduje to związanie wody z paliwem a resztę zrobi już silnik i fizyka.
Przed wytrącaniem par parafiny z ON`u jesteś już zabezpieczony Xeramic`iem.
Pamiętaj również o tym że nie wiadomo jakie paliwo wczesniej było lane i czy ktoś kiedykolwiek oczyścił zbiornik paliwa, czy cokolwiek stosował aby nie było takich problemów.
Nasze Niunie zjeżdzają sie głownie z krajów, gdzie generalnie przez cały rok jest cieplej niz u nas a mrozy syberyjskie ich nie sięgają ... resztę sobie dopowiedz.
Patent z denaturatem pomógł mi kiedyś w B2 , ale i do B4, zaraz jak ją kupiłem wlałem ćwiartkę , tak na wszelki wypadek coby woda z obiegu wyfrunęła. Od tamtej pory zawsze tankuję do pełna,depresator dolewam przy każdym tankowaniu, moje auto stoi od 3 tygodni na mrozach, w baku OO i NIGDY nie było żadnych kłopotów z uruchomieniem silnika.
Aha. W filtrze odkłąda się woda , ponieważ takie jest jego zadanie. Na dole filtra masz korek, którym wypuszcza się wodę z odstojnika, spróbuj i zobaczysz że zawsze trochę wyleci ...