ZiPi napisał(a):
Najwazniejsze to wydajny reduktor i wtedy mozna dac szeroki mikser - cala filozofia przy I - II generacji LPG.
To nie jest tak do końca prawda. Mikser ze zwezeniem, ma to zwezenie po to, zeby wytwarzać roznice cisnien, zeby reduktor (a dokladniej wychylenie membrany wewn.) reagowal na zmiane tego podcisnienia. jesli dasz duza srednice miksera to roznica cisnien na wolnych obrotach bedzie praktycznie zerowa i reduktor nie bedzie reagował, a calosc wolnych obrotow bedzie trzeba wymusić dodatkową porcją gazu regulowaną niezaleznie od membrany dodatkowym zaworkiem w reduktorze. poza tym reduktor bedzie musialbyc jakiś ultrtaczuły, zeby wyczuwać tą mikroskopijną roznice cisnien.
robilem kiedyś testy. dobieralem rozne srednice mikserow (zwezek).
1.) sredbnica optymalna, "spasowana" do czułosci reduktora (u mnie akurat 30mm), mieszanka ladnie reguluje sie ww calym zakresie obciazen, nie trzeba jej praktycznie korygować attuatorem (+-5kr)
2.) srednica zwezki za duza (u mnie powyzej 31-32mm) , po ustawieniu wolnych obrotow i probie zwiekszenia obrotow do powiedzmy 3tys, praktycznie zerowa reakcja reduktora tzn, nie zwieksza adekwatnie ilosci gazowni, attuator trzeba uchylic 50-100krokow dodatkowo, ale to i tak bez sensu, bo biedak nie zdązy, i bum.
3.) srednica za mała (u mnie mniej niz 28mm) super stabilne wolne obroty, natychmiastowa (powiedziałbym nadwrazliwa) reakcja reduktora na zmiane przeplywu powietrza, co powoduje ze trzeba attuatorem dławić wydajność reduktora na wzszych obrotach, tzn w miare zwiekszania obciazenia trzeba attuator przymykać. Jeszcze od biedy da sie jechać, tylko ze tak mala srednica dolotu powoduje ogromne opory przepływu i silniczek traci wiekszosc swojego wigoru, jeszcze wiecej niz przy "optymalnym"

.
P.S. ja mysle, ze blos nadaje sie do kazdego samochodu, nawet do jednopunktu, tylko ze do malo wydajnych silnikow (ponizej 100koni) chyba nie warto montować, bo bedzie mała roznica. Kolegi daewoo TICO na gazowni na zwyklym mieszaczu chodzi niemal identycznie jak bez mieszacza na benzolu

. Ale jesli chodzi o audi 2,3l to juz jest przepaść, tak sie odetkał.