Ja mam motor NM, bardzo podobny do Twojego 7A. Tez mialem problemy z wolnymi - silnik telepal na luzie, czasem przy schodzeniu z obrotow gasl, byl bardzo slaby od dolu. Wolne obroty falowaly i przeciagalo je za nisko przy schodzeniu z obrotow. Najpierw postanowilem wyeliminowac to, co na bank bylo uszkodzone:
1.) Mialem popekana kierownice powietrza - element gumowy pomiedzy przeplywka a przepustnica. Wymienilem, nowy w ASO za 200 pln - wolne sie troche ustabilizowaly, wzrosl moment od dolu.
2.) Mialem buczaca pompe paliwa - nie potrafila utrzymac cisnienia, szczegolnie na wyzszych obrotach - silnik osiagal max moment przy 4500 ciagnal do 5000 i zwalnial, wymienilem na nowa oryginalna firmy BOSH - poprawa jest zdecydowana - wzrost momentu od dolu oraz przyspieszenie reakcji motoru na wcisniecie gazu

Wypas, pompa bardzo droga - ale warto - motor kreci sie i ciagnie az do odciecia. Dodatkowo wymienilem filtr paliwa, wyczyscilem bak oraz uruchomilem zepsute dopowietrzenie baku, ktore zabilo poprzednia pompe.
Niestety, wolne nadal sa niestabilne - choc poprawily sie po w.w. czynnosciach. Nastepuje przeginanie w dol przy schodzeniu z obrotow. Silnik po nagrzaniu nie pracuje idealnie - tak jakby pojawialy sie missfire. Swiece mam nowki NGK super wypas. Kabli WN oraz kopuly nie ruszalem jeszcze. Nieszczelnosci w dolocie brak - scisniecie weza dostarczajacego powietrze do silnika podczas gdy przepustnica jest zamknieta powoduje uduszenie motoru
Teraz nie wiem czego sie tknac coby to zlikwidowac. Obroty na wolnym podczas pracy zimnego motoru to 1100 i pracuje wtedy rowno. Po nagrzaniu zaczyna troche telepac. Obroty wachaja sie baaardzo nieznacznie, conajwyzej o 50 RPM (pol kreski). Smigam tylko na Pb98 - takie wymagania silnika NM.
Zauwazylem tez, ze jest malutka dziurka w gazie podczas spokojnego przyspieszania bez uzycia drugiej przepustnicy. A tak to idzie idealnie

Kiedy zwalniam na biegu z duzych predkosci obrotowych silnika slysze lekkie strzelanie w wydech - podejrzewam sonde, ale spalanie jest super - w granicach 12,5 po miescie z butem w podlodze bardzo czesto.
Mauzer, podpowiesz cos ? Bede blyskal kody niebawem jak tylko bede mial gdzie to zrobic....brak garazu

Podejrzewam lambde lub ISV. Akurat mam szczescie bo mam wersje ISV ktora nadaje sie do rozbiorki i czyszczenia:
http://www.20v.org/engprob.htm#isv