Cytuj:
jest bardziej gęsty dlatego szybcie dociera i uszczelnia winszuje talentu do twożenia mitów i baśni
Gdzie napisałem, że szybiej dociera ? Proponuje czytac dokładnie...i nie kłamać.
Jeżeli chcesz aby olej szybciej "docierał" do poszczególnych cześci silnika to zalej ... 0W-30 lub 5W-30 nawet Mobil'a.
Chętnie poczytamy wrażeń z naprawy silnika a szczególnie z pierwszej jazdy po wymianie okeju

.
Cytuj:
wszystko co tu napisałeś to bzdury ,
po pierwsze nic nigdy nie napisałem ze na shellu brał więcej oleju , a pozatym poco zalewać olejem o zwiekszonjej lwpkości niż podaje producent LOL, ale w tym temacie było juz tyle topików ze niechce mi sie juz nic więcej pisać , używajcie opcji SZUKAJ !
Proponuję się douczyć lub doczytać jakąś fachowa literaturę o olejach i ich zastosowaniu. Skoro uważasz, że napisałem bzdury podaj dokładnie gdzie i napisz jak wg. Ciebie powinno to wyglądać a do tego uzasadnij to. Chetnie poczytam co masz do powiedzenia i jaka wiedzę posiadasz.
Licze na merytoryczna wymiane zdań a nie szczeniackie pyskówki .....
Po co stosować inny olej niz zaleca producent ?
Jak bys nie wiedział, to cały temat dotyczy samochodu z 1987 roku....czyli mającego 19 lat i przebieg około 250 tyś. km.
Czy nie uważasz, że przez ten okres....nastąpił rozwój środków smarowych ? No i sam silnik, nie jest już młodzieniaszkiem... i przydał by mu się jakiś remoncik. Silnik co by nie mówic jest już trochę wypracowany zachodzi więc potrzeba zastosowania środka smarowego odpowiedniego dla tego konkretnego stanu silnika. Producenci mogą rekomendować markę danego oleju, w skrajnych przypadkach mogą obowiązkowo zalecać określony olej danego producenta (głównie maszyny rolnicze).
Najczęściej jednak podają określone parametry jakie ma spełniac olej jako będzie zalewany w okresie gwarancji. Dotycza one lepkości oleju jak i aprobat.
Np.
Olej 5W-40 lub 5W-30 LL lub 0W-30 LL z aprobatami Volkswagena VW 504.00/507.00 (najnowsze) oraz spełniając wymagania specyfikacji ACEA C3 przyczynia się do poprawy środowiska naturalnego ze względu na niską zawartość popiołu siarczanowego siarki i fosforu (MID SAPS).
LL -----> LongLife
..ale to się tyczy nowych samochodów....a nie 19 latków. Tam zalecanu jest zdrowy rozsądek a nie podniecanie się reklamami.
Pozdrawiam